Друзі, демографічний прогноз для України не надихає оптимізмом. До 2036 року населення країни може скоротитися на 4,1 млн осіб, залишивши нас із числом 27,6 млн. А це на 12,9% менше, ніж зараз.

Вчені з Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України провели дослідження та з'ясували, що з нинішніми темпами народжуваності та міграції майбутнє України здається досить туманним.

Люди в торговому центрі, фото: Pxhere
Люди в торговому центрі, фото: Pxhere

Дмитро Шушпанов із інституту каже, що народжуваність у нас різко впала. 2021 року народилося 267 тис. малюків, а 2023 року всього 187 тис. Це майже на третину менше!

Зараз на кожну жінку припадає лише 0,8-0,9 дітей. А щоб населення росло, потрібно було б 2,2 дитини на жінку. Плюс, у нас великі проблеми через війну: багато хто їде, і повертаються не всі. Шушпанов каже, що з кожним місяцем війни ймовірність повернення мігрантів зменшується на 2%.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Давайте подивимося, як змінюватиметься демографічна картина України в найближчі 15 років. Цифри, звичайно, не райдужні, але поговоримо про це без паніки.

Прапор України / фото: Pinterest
Прапор України / фото: Pinterest

Молодь до 35 років

  • Базовий сценарій: 10,9 млн. (-7,6%)
  • Помірно-песимістичний: 10,1 млн (-14,4%)
  • Песимістичний: 8,7 млн ​​(-26,3%)

Діти 6-17 років

  • Базовий сценарій: 3,4 млн. (-8,1%)
  • Помірно-песимістичний: 3,2 млн (-13,5%)
  • Песимістичний: 2,7 млн ​​(-27%)

Зважаючи на все, молодь зменшуватиметься, і це ставить під загрозу майбутнє країни. Але не все так погано, як здається!

Медіанний вік

  • Жінки:

    • Базовий: 48 років (+3 роки)
    • Помірно-песимістичний: 49 років (+4 роки)
    • Песимістичний: 50 років (+5 років)
  • Чоловіки:

    • Базовий: 43 роки (+4 роки)
    • Помірно-песимістичний: 44 роки (+5 років)
    • Песимістичний: 45 років (+6 років)

Наші громадяни житимуть довше, і це поки що єдина хороша новина.

Подорожі для молоді, Уніан
Подорожі для молоді, Уніан

Статева піраміда в 2036 році

Це графік, який показує співвідношення чоловіків та жінок різних вікових груп. Якщо населення молоде та активне, піраміда широка в основі. Якщо старіє, вона починає звужуватися.

Інститут демографії створив три варіанти цієї піраміди для 2036 року.

Верхня частина піраміди кривиться убік, як схилене дерево. Це говорить про те, що тривалість життя чоловіків у нас нижча, і багато чого через важку роботу, ДТП, алкоголь та інше.

Статево-вікова піраміда населення України / фото: UCSR
Статево-вікова піраміда населення України / фото: UCSR

Багато гине наших чоловіків, у тому числі молодих, і це різко скоротило середню тривалість їхнього життя.

Порівнюючи зі світовими показниками, розрив між тривалістю життя чоловіків та жінок у нас збільшується, тоді як в інших країнах він скорочується.

Ці демографічні тривоги вже починають відбиватися на освітній системі. У найближчі 10 років ми зіткнемося з тим, що випускників шкіл буде більше, ніж вступників до вузів. Це пов'язано із зменшенням кількості дітей через демографічну кризу.

Загалом, демографічна ситуація в Україні потребує серйозних змін та вжиття заходів на державному рівні. Але ми маємо час і ресурси, щоб зробити все можливе і забезпечити стабільне майбутнє нашої країни.

Раніше ми писали про те, як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Крім того, Знай.ua повідомляв, що у українці тікають із Європи? Нова статистика говорить сама за себе