Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які уважно стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що багато хто цікавить питання: як в Україні зміняться ціни на комуналку? Важливо знати, як зміниться тарифи на газ, світло і воду найближчим часом і яких сум у квитанціях чекати.

У деталях про нові тарифи на комунальні послуги 2024 року розповіли спеціалісти у різних сферах в ефірі телемарафону.

Квітанції, скріншот: YouTube
Квітанції, скріншот: YouTube

Тарифи на воду

Насамперед, ймовірно, зростуть ціни на воду. Це з тим, що тарифи на водопостачання не переглядалися вже три роки. За словами представників Асоціації водоканалів, така ситуація призвела до великих збитків і вони активно закликають Національну комісію з енергетики та комунальних послуг дозволити підняття цін на воду.

Як пояснює експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, якщо зараз середній показник становить 40-60 гривень, то після підвищення він наближатиметься до 100-150 гривень.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Якими будуть тарифи на електроенергію

Минулого року, через ракетні обстріли енергетичних об'єктів восени 2022 та взимку 2023, тариф на електроенергію підвищили. Наразі росіяни знову почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру України і останнім часом їм вдалося вивести з ладу майже половину теплогенеруючих потужностей країни.

Нагадаємо, що від російських обстрілів постраждали не лише теплоелектростанції, а й ДніпроГЕС – найбільша гідроелектростанція в Україні. І зараз конче потрібні гроші на її відновлення.

Володимир Омельченко пояснює, що компанією не передбачена в ціні така опція, що їхні об'єкти обстрілюватимуть і руйнуватимуть балістичні ракети.

"Тому інших коштів, крім тих, які компанії заробляють на ринку від промисловості чи населення, не існує", - говорить Омельченко.

За словами голови спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, якщо зараз тариф становить 2,64 гривні за кіловат, то він може зрости до 3,5 гривні.

Тарифи на газ / фото: Pixabay
Тарифи на газ / фото: Pixabay

Тарифи на газ

Олег Попенко пояснив, що ціни на газ залишатимуться незмінними завдяки закону, ухваленому у серпні 2022 року. Відповідно до нього накладено мораторій на підвищення цін на тепло, гарячу воду та газопостачання.

Володимир Омельченко також підтвердив, що ціни на газ залишаться на стабільному рівні. Варто зважати на те, що тарифи вже досить високі, і зараз Нафтогаз має можливість покрити власні витрати.

Однак у довгостроковій перспективі не варто виключати збільшення цін на газ, адже поточний тариф для населення нижчий за його ринкову вартість.

"У планах є підвищення тарифів до 9,5 гривні. Ця позиція узгоджена з МВФ. Також там вимагають привести тарифи на електроенергію та газ до ринкових", - пояснює Олег Попенко.

ОСББ, фото: Facebook
ОСББ, фото: Facebook

Тарифи на обслуговування прибудинкових територій та вивезення сміття

Що стосується тарифів на обслуговування прилеглих до будинків територій та вивезення сміття, то вони також можуть зазнати незначного зростання. Це з інфляцією. Це призведе до того, що загальна сума у ​​платіжках збільшиться.

Юрій Корольчук зазначив, що з урахуванням зростання тарифів на тепло, воду та електроенергію, загальна вартість комунальних послуг може збільшитись удвічі порівняно з поточними платіжками, досягнувши 5 тисяч гривень.

Нагадаємо, зростання тарифів вже досягло 69,7%: що змінилося у вартості комунальних послуг.

Раніше повідомлялося, подарунок долі: у "Нафтогазі" підказали, як українцям отримати значну знижку.

Також, "м'який" тариф від регулятора: коли та як в Україні виростуть платіжки за електрику.