Російські медіа знову поширили фейк про «ліквідацію» українських військових керівників. Подібні інформаційні спецоперації РФ проводить часто, проте ворог не залишає спроб усунути українських державних діячів, постійно плануючи замахи на їхнє життя.

У російських Telegram-каналах з’явилася інформація про нібито вбивство головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова під час ракетного удару по Чугуєву Харківської області. Проте це фейкова інформація, повідомили у Центрі стратегічних комунікацій.

«Під Харковом загинули головнокомандувач ЗСУ та керівник ГУР». Це — фейк», — зазначили у повідомленні.

У Центрі пояснили, що подібні повідомлення з’являються у соцмережах з 2022 року, а це є частиною кампанії з «нагнітання істерії» щодо ситуації в Харкові.

Зокрема, ворог поширював подібні фейки про Буданова мінімум двічі — у травні та серпні 2023 року, колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, екскомандувача сил ТрО Ігоря Танцюру та інших українських генералів. Проте кожного разу ці повідомлення спростовували самі ж росіяни. У SPRAVDI наголосили, що це не «помилка», а цілеспрямована кампанія з деморалізації українських військових і цивільних через провокування емоційних «гойдалок».

Нагадаємо, що 3 квітня МВС повідомили, що окупанти поширюють фейк щодо евакуації з Харкова від імені ДСНС. Проте такі повідомлення є ворожим інформаційним вкиданням, яке спрямоване на дестабілізацію ситуації в країні.