Для наших читачів, які цікавляться останніми новинами щодо мобілізації в Україні, є важлива інформація. Справа в тому, що новий Закон про посилення мобілізації, який набуде чинності 18 травня, передбачає, що на військову службу на заклик під час мобілізації, на особливий період можуть бути покликані засуджені особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням.

Так, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк розповіла, на яких посадах зможуть служити засуджені.

Однак це не стосується засуджених за злочини проти засад національної безпеки України. Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин.

СІЗО, скріншот: YouTube
СІЗО, скріншот: YouTube

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ВСУ передбачає обов'язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де буде створено такі окремі спеціальні підрозділи.

Популярні новини зараз
Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Коли є всі ці згоди, саме суд розглядатиме можливість дострокового звільнення для підписання контракту з ЗСУ.

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

У законопроєкті передбачено, що засуджені будуть на спеціальному обліку, а адміністративний нагляд за ними здійснюватиме командир частини.

При цьому забороняється мобілізація тих засуджених, які вчинили злочини проти основ національної безпеки України, колабораціоністів, людей, які вчинили вбивства або вчинили інші тяжкі злочини.

Залежно від рівня своєї військової підготовки засуджені зможуть служити не лише на посадах рядових, а й сержантів, офіцерів.

Нагадаємо, українець не захотів воювати нібито через хворобу: суд йому "допоміг".

Раніше повідомлялося, електронний кабінет чи ЦНАП: чоловіків закликали не зволікати.

Також, електронний кабінет військовозобов'язаного: коли запустять і що потрібно знати.