Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів «Ахіллес» 92-ї окремої штурмової бригади Юрій Федоренко повідомив, що російські окупанти продовжують наступати в напрямку Часового Яру, однак ворог не має тактичних успіхів в напрямку Часового Яру протягом останніх трьох днів. Доведеться відступати, адже ніяких шансів агресор не має.

«Для противника це є пріоритет – чітко визначені терміни, до 9 травня мають отримати тактичні успіхи на полі бою. Як результат – ворог не шкодує особового складу, сил та засобів для того, щоб постійно штурмувати. Але противник протягом останніх трьох днів жодних тактичних успіхів не мав, не зважаючи на те, що давить достатньо активно», – сказав Федоренко.

Він також пояснив, в чому полягає тактика ворога на цьому напрямку:

«Штурмують не виключно «в лоб» Часів Яр, намагаються обійти його з двох боків – з Богданівки та Іванівського. Нарощують зусилля та паралельно проводять ударно-штурмові дії під Кліщіївкою та Андріївкою».

За словами військового, незважаючи на нестачу боєприпасів та оборонних засобів, Сили оборони продовжують відбивати атаки ворога та завдавати йому якомога більших втрат.

«Сьогодні вранці ворог задіяв три одиниці броньованої техніки. Хотів швидко завести свою штурмову групу до передньої лінії, діяв доволі нахабно. Але в підсумку втратив дві одиниці техніки – третя поїхала з поля бою з однією метою – вижити. Я маю стриманий оптимізм про те, що ворогу не вдасться до визначеного терміну отримати той результат, який перед ними ставить керівництво», – заявив Федоренко.

Крім того, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко поінформував, що, ймовірно, захопити Часів Яр до 9 травня росіянам не вдасться, але ризики того, що ворог матиме успіхи на цьому напрямку, досить високі.

«Часів Яр росіяни планують і оточити, і в лоб — характерна тактика російських військ. Як вони атакували на інших напрямках, так буде і тут. Зараз прикметно, що російські війська будуть ще зрізати виступ, який є в районі Білогорівки, тобто вони пожвавили наступ в районі Білогорівки і Сіверського і намагаються вирівнювати там фронт, оскільки остерігаються, що з флангів можуть атакувати наші війська і на контрударі не дати російським військам обійти Часів Яр, щонайменше, з півночі», — сказав Мусієнко.

Він наголосив, що, очевидно, що намагання зараз саме, в тому числі, оточення і лобова атака. Тож нічого нового тут не буде.

«Зараз канал Сіверській Донець дещо стримує просування ворога, є можливість використовувати ефективно цю природну перешкоду. Але, разом з тим, ситуація доволі таки складна, російські війська не рахуються з втратами, але все одно будуть сунути. Видно, що для них це одна із пріоритетних цілей під час цього наступу — це висоти в районі Часового Яру, і це один з напрямків, де будуть найбільш запеклі бої. Скоріше за все до 9 травня не вдасться їм захопити Часів Яр, але ризики того, що ворог матиме успіхи на цьому напрямку, достатньо високі», — резюмував експерт.

Наадаємо, раніше командир взводу розвідки бригади «Рубіж» Максим Матвійчук розповів, що на Бахмутському напрямку зберігається напружена ситуація – за день противник провів там 33 атаки. Зокрема в районі міста Часів Яр ворог продовжує спроби захоплення – залучає для цього найкращі підрозділи з підтримкою авіації та артилерії.

Він вказав на те, що противник не полишає спроб взяти Часів Яр – намагається вийти на Сіверський канал:

«… намагається вийти на Сіверський канал. Це повністю підготований рубіж оборони, тож навіть, якщо росіяни на нього вийдуть, то перетнути його їм буде дуже важко”.

Окрім цього, Часів Яр також знаходиться на висоті, а взяття міста може відкрити дорогу до Костянтинівки, тому ворог на цьому напрямку зосереджує потужні сили.

«Ворог зосереджує на напрямку найкращі підрозділи. Постійно використовує авіацію і артилерію, – зауважує командир взводу розвідки бригади «Рубіж» та додає: – Проте просування йде дуже повільно. Ключові точки знаходяться під контролем ЗСУ».