На фоні зростання загроз з боку Білорусі та чуток про можливе вторгнення в Україну разом з окупаційними військами, Лукашенко серйозно непокоїться, що його можуть ліквідувати. І, до речі, одразу три сторони — як РФ чи Україна, так і опозиційні сили всередині самої Білорусі.

Директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь в ефірі українського каналу пояснив, що білоруський узурпатор Олександр Лукашенко за вказівкою російського диктатора Володимира Путіна їздить у міжнародні поїздки, щоб вимолювати собі хоч якесь майбутнє.

 

«Лукашенко — це людина, яка перебуває в стані, коли її можуть вбити кожної хвилини. Це Лукашенко вже розуміє. Він уже нікому не потрібен — ні Путіну, а про китайців я взагалі мовчу. Тому, звісно, Лукашенко буде їздити. Путін просить його їздити скрізь, вмовляти всіх, падати на коліна, пропонуючи все, що завгодно — „забирайте всю Білорусь, все, що є“», — каже Самусь.

Водночас, аналітики з Інституту Роберта Лансінга, посилаючись на джерела у російському військовому керівництві, підтвердили, що Кремль вже прийняв рішення про ліквідацію Лукашенка.

Звернемо увагу, що військова розвідка Росії може обробити сценарій, який може включати або спробу замаху на диктатора Лукашенка, або його імітацію. Головна мета — залякати Лукашенка та примусити його наказати вступити у війну на боці Росії.

Аналітики припустили, що Росія хоче об’єднати дві армії під своїм єдиним командуванням. Тоді Лукашенко втратить можливість керувати країною. Тож, ймовірність того, що диктатор втратить свою посаду, а його місце займе маріонетковий Зась – досить висока.

«Росія, ймовірно, влаштує збройні провокації в Білорусі, щоб підштовхнути Лукашенка до вступу у війну. Але страх втратити владу залишиться для нього головною перешкодою на шляху до цього кроку», – зазначили фахівці.