Українці, які працювали у Польщі, мають можливість звернутися до Управління соціального страхування (ZUS) для отримання пенсії, згідно з умовами угоди про соціальне забезпечення, підписаною між Україною та Польщею 18 травня 2012 року.

За умовами цієї угоди, особи, які працювали та мали страховий досвід в обох країнах, можуть отримувати пенсії як з Польщі, так і з України.

Для того, щоб мати право на пенсію в Польщі, необхідно виконати кілька важливих умов. По-перше, потрібно досягти пенсійного віку, який становить 60 років для жінок і 65 років для чоловіків.

Робота у Польщі, фото з youtube
Робота у Польщі, фото з youtube

По-друге, необхідно мати достатній страховий стаж - 20 років для жінок та 25 років для чоловіків. Також важливим є наявність документів, які підтверджують сплати соціальних або пенсійних внесків протягом цього періоду.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Щоб отримати пенсію від ZUS, необхідно постійно проживати на території Польщі. Це одна з ключових вимог, яка дозволяє забезпечити належний контроль за виплатами.

Робота у Польщі
Робота у Польщі

При розрахунку пенсії застосовується принцип сумування пенсійного стажу. Це означає, що час, пропрацьований в Україні та Польщі, комбінується для визначення загального стажу, необхідного для отримання пенсії.

Це особливо важливо для тих, хто не відпрацював достатньо часу в одній з країн для отримання повної пенсії. Наприклад, якщо особа працювала 15 років в Україні та 10 років у Польщі, ці періоди сумуються, дозволяючи досягти мінімального стажу, необхідного для отримання пенсії.

Пенсіонери, фото: скріншот з відео
Пенсіонери, фото: скріншот з відео

При розрахунку розміру пенсії важлива заробітна плата, зароблена протягом періоду страхування в обох країнах. Враховуються внески, сплачені до пенсійних систем обох держав, що впливає на кінцевий розмір виплат.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua українці тікають із Європи? Нова статистика говорить сама за себе

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, Польша готує великі зміни для українців: чи доведеться збирати речі