StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чоловік пішов у ліс із металошукачем і знайшов рідкісний скарб

18 квітня 2024, 20:51
Чоловік віддав його дослідникам. Вони зрозуміли, що в них у руках щось особливе.
Чоловік із металошукачем знайшов рідкісний скарб
Чоловік із металошукачем знайшов рідкісний скарб / Колаж Главред, фото: pixabay.com, Facebook Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków

Поляк Ромуальд Осчак вирушив зі своїм металошукачем досліджувати ліс на сході Польщі, він натрапив на дивовижну знахідку - вчені кажуть, що вона має величезне значення для науки та історії регіону.

Реліквія належить до епохи неоліту - часу, коли люди вперше навчилися розвивати сільське господарство. Тепер дослідники сподіваються, що вона відкриє більше інформації про те, яким було життя європейців епохи неоліту, ідеться в повідомленні Люблінського воєводського зберігача пам'яток у Facebook.

Ромуальд Осчак - член Історико-етнографічної асоціації любителів землі Любліна. Раніше Осцяк зробив ще кілька знахідок, займаючись металодетекцією в цьому районі. Лише за останні кілька місяців він виявив серп бронзового століття, середньовічну бойову сокиру і 27 монет часів правління короля Яна II Казимира Вази.

відео дня

Осчак вирушив досліджувати ліс в околицях міста Сієнніца-Ружана, розташованого на сході Польщі. Нерідко металошукачі знаходять у цьому районі артефакти часів світових воєн. Однак цього разу Осчак виявив щось набагато значніше: стародавню мідну сокиру.

Неймовірна знахідка в польському лісі
Неймовірна знахідка в польському лісі / Фото: Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków

Трапецієподібне лезо завдовжки близько шести дюймів з віялоподібним краєм і прямокутною головкою. Загалом вона важила приблизно півтора фунта, йдеться в повідомленні Люблінського воєводського зберігача пам'яток у Facebook. Коли Осцяк передав сокиру до відділу охорони пам'яток у Хелмі, він отримав дивовижну звістку про те, що їй понад 6 000 років.

Хто такі чорні копачі?

Чорні копачі - традиційна назва для одинаків або груп, які займаються нелегальним пошуком історичних артефактів на археологічних об'єктах, не маючи на те офіційного дозволу.

"З наукового погляду це найцінніша знахідка", - заявив у пресрелізі Міністерства науки і вищої освіти Едвін Розвалка, президент Історико-етнографічної асоціації любителів Люблінської землі.

"Багато шукачів можуть провести все своє життя в поневіряннях і не знайти нічого настільки ж цінного".

Отримавши сокиру від Осціака, дослідники зрозуміли, що в них у руках щось особливе.

Чоловік знайшов скарб
Чоловік знайшов скарб / Фото: Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków

"Ця знахідка має величезне значення для науки та історії регіону", - сказав у пресрелізі Павел Віра, голова хелмського відділення Люблінського воєводського управління з охорони пам'яток.

Дослідники датували сокиру IV тисячоліттям до нашої ери, періодом неоліту.

На думку дослідників, сокиру не було викувано в регіоні, а, найімовірніше, її привезло люблінсько-волинське населення з Карпатського басейну, який зараз є західною частиною Угорщини, або зі Східних Альп.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти