Зараз в російській армії назріває серйозний бунт. Сталося це тому, що з однієї сторони неймовірні втрати і «м’ясні штурми» послабили армію окупантів, а з іншої, ніхто й не думає їм допомагати. Разом з цим, ні військові, ні цивільні не хочуть помирати за цілі Путіна. При цьому російські окупанти все частіше почали складати зброю.

Саме тому, Росія готується призвати близько 300 тисяч контрактників до армії з метою уникнення нової мобілізації. Цей крок спрямований на попередження повторення сценарію 2022 року, коли мобілізація підірвала довіру суспільства та призвела до втечі мільйона чоловік із Росії, повідомляє агентство Bloomberg.

Дві особи, знайомі з ситуацією, повідомляють, що командування російської армії в даний час розглядає можливість підписання контрактів із призовниками.

«Російська влада намагається не проводити нову мобілізацію, поки у неї є можливість її уникнути», — сказав Bloomberg російський аналітик Павло Лузін.

Цієї весни планується призвати на строкову військову службу 150 тисяч росіян. Згідно з законодавством РФ, їх можуть відправити на фронт уже через чотири місяці після призову. Однак це суперечить публічним обіцянкам не використовувати строковиків у бойових діях. Тому влада стимулює їх перехід на контрактну службу. Це дозволить РФ залучити в армію приблизно 300 тисяч осіб до кінця цього року, повідомляє агентство.

При цьому дедалі більше призовників скаржаться на значний психологічний, а в деяких випадках і фізичний тиск, повідомляє організація Ідіть лісом, яка допомагає росіянам уникнути відправлення на фронт.

«Одного хлопчика посадили в яму і тримали там кілька днів без їжі, поки він не погодився підписати контракт», — розповів керівник організації Григорій Свердлін.

Одночасно РФ використовує «щедрі фінансові стимули» для залучення людей до війни. З початку року регіональні виплати новим контрактникам зросли на 40%, до 470 000 рублів у середньому, не враховуючи фіксованої федеральної виплати в розмірі 195 000 рублів.

Крім того, військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко повідомив, що у багатьох виникають питання щодо того, що російські окупаційні війська зазнають важких втрат, однак від місяця до місяця мають можливість наступати – відгризаючи нехай і малі, але все-таки території. Ось і виникає дисонанс: втрати рекордні, а наступ не знижує темпів.

За його словами, в нинішньому проміжку часу важливим є процес знищення ресурсу ворога, а не утримання або звільнення територій.

«РОВ і справді нині втрачають рекордну кількість живої сили та техніки, але є нюанс. У січні 2024 року окупаційна армія втратила понад 26 тис. тіл, у лютому 28,4 тис., у березні – понад 28,2 тис. Станом на середину квітня втрати РОВ становлять майже 12,5 тис. тіл. Але проблема в тому, що мобілізаційний потенціал у РФ зараз дозволяє щомісяця постачати 30 тис. тіл. Тобто, ліквідуючи 25-28 тис. окупантів на місяць, ми не створюємо дисбалансу в мобпотенціалі ВС РФ, який дає змогу не лише компенсувати втрати в нуль, а й наростити своє угруповання на 2-5 тис. тіл на місяць», — заявив він.

Коваленко висловив думку на рахунок того, що нині наступ РОВ має можливість щомісяця підтримувати свій рівень інтенсивності завдяки тому, що в місяць знищується менше окупантів, ніж компенсується. Але цей показник не є стабільним і має тенденцію до зростання

«Наприклад, у вересні 2022 року російські окупаційні війська втратили понад 11 тис. тіл, у жовтні майже 13 тис., у листопаді – близько 17 тис. У вересні, жовтні та листопаді 2022 року в Росії проходила часткова мобілізація, яка дала можливість призвати людського ресурсу по 100 тисяч на місяць. Тобто раніше потенціал мобілізації в Росії давав можливість командуванню не звертати уваги на втрати, які не тільки виводилися в нуль щомісячним збором людського ресурсу, а й дозволяли збільшувати загальну чисельність угруповання», — підсуамував оглядач.