«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Польські фермери у розпачі: через воєнний стан українці не приїдуть на збір полуниці

Фермери Польщі наголошують, що без українців їм не впоратись під час збору врожаю.

Польські фермери зіткнулися з проблемою: цього року не вистачатиме достатньої кількості працівників для збору врожаю полуниці. Що стосується сезонних працівників, то ситуація ставатиме дедалі складнішою і торкнеться всієї польської економіки, пише sad24.pl.

 

«Почнемо з того, що кількість садів і плантацій збільшується, але кількість працівників не збільшується. Не потрібно великої математики, щоб з'ясувати, яким буде ефект. Думаю, садівники зі мною погодяться», – каже Цезарій Сигоцький, власник агентства з працевлаштування Czarston, який працює в галузі вже 25 років.

 

Сигоцький вважає, що якщо говорити про полуницю, то в цьому сезоні буде дефіцит працівників, і він буде дуже відчутним: «Якщо не буде заморозків та інших аномалій, на кущах залишиться 40% плодів. Я не лякаю – я просто попереджаю вас, виходячи зі своїх спостережень і досвіду».

 

Фермери називають однією з проблем для економіки Польщі мобілізаційні закони в Україні. Експерт каже, що нині на фермах працюють або підлітки, або чоловіки старші 60 років, яких не стосується мобілізація.

 

«Працівники з Азії чи Африки не вирішать проблеми. Мої спостереження та розмови показують, що декого з них цікавлять лише відповідні документи та можливість поїхати до Західної Європи», – зауважив Сигоцький.

 

Фермер підсумував, що якщо Польша не матиме доступу до працівників з України, то економіка, сільське господарство та промисловість зіткнеться з труднощами. 

 

Джерело

Все буде Україна