Військовий експерт Роман Світан підтвердив можливість терактів і ударів РФ на території Франції під час Олімпійських ігор та у Німеччині під час Чемпіонату Європи з футболу. Він також висловив думку, що за організацією терактів можуть стояти російські спецслужби, які підлаштують події таким чином, щоб їх можна було приписати, наприклад, ІДІЛ.

Офіцер ЗСУ описав можливі сценарії, за якими російські сили можуть планувати проведення терактів у Європі:

«Однозначно, російські спецслужби будуть робити все можливе, щоб були теракти і у Франції, і в Німеччині, причому повісити їх спробують, природно, на ІДІЛ: якщо вони підв’язали теракти з використанням ІДІЛу по Підмосков’ю, то вони самі проведуть ці теракти лише під «логотипом» ІГІЛу».

Експерт описав ймовірні сценарії розвитку подій, вказавши, як ці теракти, швидше за все, будуть здійснені:

«Росіяни самі можуть провести теракти і там, і там для того, щоб пов’язати все воєдино, бути, так би мовити, «ближчими» до німців і до французів: ближче в тому сенсі, щоб показати, що вони теж під ударами зовнішньої сили. Росіянам це дуже важливо, особливо напередодні тих самих Олімпійських ігор у Франції, тобто їм треба заморозити бойові дії, підготуватися, щоб потім із серпня-вересня продовжити наступальні операції на Донецькому та Луганському фронтах”.

Нагадаємо, що розмови про плани РФ напасти на Європу у 2024-2025 роках продовжуються з грудня минулого року. Виток чуток дав німецький Bild. Прогнозується, що Москва напрямком нападу може вибрати якусь із країн, з якою має спільний кордон. Зокрема Литву.

Зазначимо, що президент Польщі Анджей Дуда поклав край дискусіям про те, чи стали б на захист Литви поляки у разі вторгнення військ Росії.

Ця тема стала «гарячою» серед литовців через заяву прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска. Останній говорив, що країна матиме певні правові обмеження, нагадав Lithuanian national radio and television. Компанія-мовник запитала про це безпосередньо у Дуди, результат – заявка від Польщі «на все» НАТО.

«Польські військові стали б на захист Литви. Я не можу уявити собі іншого варіанту», — заявив Анджей Дуда в інтерв’ю.

Водночас він висловив упевненість, що у разі нападу Росії на Литву – НАТО на 100% допоможе країні-члену Альянсу.

«Почнемо з того, що і Литва, і Польща є членами НАТО, існує чітке зобов’язання за статтею 5. Якщо це зобов’язання щодо колективної оборони […] буде порушено, це буде катастрофою, і це дійсно означатиме розпад Альянсу», — сказав Дуда.

Президент Польщі наголосив, що зараз є низка питань щодо інших ситуацій, які викликають занепокоєння. Але вони не є настільки критичні, щоб активувати статтю 5 НАТО. «Ці питання мають вирішуватись на двосторонньому рівні між нашими країнами, нашими урядами, тому що ми можемо домовитися про взаємну підтримку. Повторюю: ми говоримо про ситуацію ще не на військовому рівні, лише на рівні загрози. Це два окремі питання», — наголосив він. .

Крім того, глава МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв’ю литовському ELTA говорив, що Путін наважиться напасти саме на одну із країн Балтії.

Кулеба висловив переконання, що якщо російський президент Володимир Путін наважиться напасти на країни Балтії, що входять до складу НАТО, НАТО переможе.

«Але подивіться на Бахмут, на Авдіївку – так виглядатимуть країни Балтії після бойових дій. Так виглядатимуть ваші міста», – сказав Кулеба.

Він наголосив, що єдиний спосіб уникнути цього – підтримувати Україну.

«Литва, наприклад, це розуміє та підтримує нас. Інші думають, що це обійде їх», – додав міністр.