• Головна
  • У Тернополі не вщухає резонансний скандал за участю переселенців: що кажуть сторони конфлікту (ВІДЕО)
09:28, 19 квітня

У Тернополі не вщухає резонансний скандал за участю переселенців: що кажуть сторони конфлікту (ВІДЕО)

У Тернополі не вщухає резонансний скандал за участю переселенців: що кажуть сторони конфлікту (ВІДЕО)

Переселенка з Харкова Катерина Посохова на своїй сторінці у фейсбуці написала, що в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей їй сказали заплатити заставу за книжки у розмірі 600 гривень, бо її син може написати на сторінках слова "Слава Росії". Бібліотекарі кажуть, гроші не вимагали, а лише повідомили про правила книгозбірні.

Катерина Посохова каже, її сину Святославу 7 років. Хлопець родом із Харкова. У 2022 році родина переїхала до Тернополя, пише Суспільне.

За словами матері, син любить читати, тому постійно беруть книжки з бібліотек. Коли прийшли до обласної бібліотеки для дітей, працівниці повідомили, що видадуть книжки під заставу 600 гривень.

Тернопільська обласна бібліотека для дітей

Тернопільська обласна бібліотека для дітей

Тернопільська обласна бібліотека для дітей. Суспільне Тернопіль

"Вперше ми туди прийшли 3 квітня, записалися без проблем, нам завели читацький квиток і далі ми пройшли до читацького залу і запитали, чи можемо ми оглянути, що можемо взяти. Нам відповіли: "Так, будь ласка, але ви впевнені, що вас влаштують наші правила, бо зараз книжки оберете, а правила не влаштують". Я подумала, що це формальне запитання, тому й відповіла: "Дитина вже була відвідувачем бібліотеки та завжди все влаштовувало". Нам кажуть: "Добре". Зрештою Святослав обрав дві книги. Нам їх записали у формуляр, після чого сказали: "З вас 600 гривень". Я щиро здивувалася, бо зовсім незрозуміла про які гроші йде мова. Сказали: "За кожну книжку застава 300 гривень. Тобто, ви можете взяти до 5 книг та за кожну залишити 300 гривень застави".

Катерина Посохова з сином Святославом

Катерина Посохова з сином Святославом

Катерина Посохова з сином Святославом. Суспільне Тернопіль

За словами Катерини Посохової гроші під заставу вони не вносили. Жінка каже, коли прийшли віддавати книжки, 16 квітня, ситуація повторились.

"Ми тільки заходимо й бібліотекар побачивши нас і каже: "Майте на увазі, що більше книг без застави ви не отримаєте, ось напис на формулярі "книг без застав не давати".

Святослав Посохов

Святослав Посохов

Святослав Посохов. Суспільне Тернопіль

Директорка обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька розповіла, скільки книг бібліотека видала читачу.

"Вперше, коли Святослав завітав до нас з батьками, вони отримали два видання безкоштовно. Пізніше, 16 квітня, вони одну книгу здали, а час на читання книги "Чудове чудовисько" Сашка Дерманського вони продовжили, а ще нову книжку взяли без застави".

Надія Новіцька

Надія Новіцька

Надія Новіцька. Суспільне Тернопіль

Також Катерина Посохова розповіла, що у бібліотеці їй сказали нібито її син може пошкодити книжку.

"Стоїть дитина моя і кажуть: "От він може написати в книжках "Слава Росії", а ви взагалі знаєте скільки книг в нас ваші "потягнули"? Я кажу: "Які це наші? Ми ж всі наче українці, всі рівні, однакові, а по-друге, ні, він не може написати "Слава Росії", чого б він це робив?"

Надія Новіцька цю ситуацію прокоментувала так:

"Із 2014 року ми мали різні проєкти із внутрішньо переміщеними людьми і жодного разу до нас не було претензій від будь-яких відвідувачів. Ця тема постійно крутилась, що ми до них так відносимось, що ми не толерантно відносимось. Тоді, у тому випадку був наведений приклад , який трапився у стінах нашої бібліотеки, про те що рік назад наша читачка, яка відвідує нашу бібліотеку, яка також є внутрішньо переміщеною особою, принесла нам здати книжку. В цій книжці було написано: "Смерть Україні", "Слава Росії", "Слава Путіну" й інші вислови. Коли ми побачили цю книжку, то були шоковані, але цей факт ми ніде не озвучили, цій дитині не робили ніяких неприємностей. Моя заступниця разом із працівником цього відділу пішли в 4 школу, де навчається ця дитина і повідомили вчителям та показали цю книжку".

За словами Надії Новіцької, "Правила бібліотеки" передбачають заставу, якщо книга знаходиться у фонді бібліотеки та вважається цінною.

У формулярі бібліотекарі вписують книжки, які дають під заставу

У формулярі бібліотекарі вписують книжки, які дають під заставу

У формулярі бібліотекарі вписують книжки, які дають під заставу. Суспільне Тернопіль

"Ця послуга передбачена законом України про бібліотеку та бібліотечну справу. Стаття 20 передбачає, що бібліотеки мають право встановлювати плату. Тому ми й цих читачів повідомили, що така послуга є, і якщо вони оберуть цінну книгу – будуть платити заставу. Реакція їхня була така, ніби ми від них просимо гроші. Ми пояснили, що під цю послугу підходять не всі книжки. Є спеціальний каталог із переліком книг, які бібліотека відносить до цінних. Є інструкція, як це застосовувати, ми про це також їм сказали. Вони захотіли книгу, ми їм дали її. Але в бібліотеку приходили відвідувачі, які здавали та брали книжки. В них виникло питання: "Чому ви з них не берете заставу?". Ми їм пояснюємо, що не всі книги підлягають заставі. Тоді з’явилася фраза "Це тільки для нас ця послуга, це ми повинні платити, а інші не платять". Звичайно, були звинувачення, що ми просимо заставу тільки у них", — каже Надія Новіцька.

У Тернополі не вщухає резонансний скандал за участю переселенців: що кажуть сторони конфлікту (ВІДЕО), фото-6

Закон України "Про бібліотеку та бібліотечну справу" Суспільне Тернопіль 1 Закон України "Про бібліотеку та бібліотечну справу" Суспільне Тернопіль 1 Закон України "Про бібліотеку та бібліотечну справу" Суспільне Тернопіль 1 Закон України "Про бібліотеку та бібліотечну справу" Суспільне Тернопіль 1 Закон України "Про бібліотеку та бібліотечну справу" Суспільне Тернопіль Інструкція про порядок застосування в обласній бібліотеці для дітей грошової застави за особливо цінні книги та об’єкти користування Інструкція про порядок застосування в обласній бібліотеці для дітей грошової застави за особливо цінні книги та об’єкти користування. Суспільне Тернопіль Інструкція про порядок застосування в обласній бібліотеці для дітей грошової застави за особливо цінні книги та об’єкти користування Інструкція про порядок застосування в обласній бібліотеці для дітей грошової застави за особливо цінні книги та об’єкти користування. Суспільне Тернопіль

Адвокат Віталій Скиба ситуацію коментує так:

"Кожна бібліотека встановлює свої правила, але вони мають відповідати одним стандартам. Вони називаються "Типові правила користування бібліотеками в Україні" і затверджені наказом Міністерства культури та мистецтв України № 275 від 5 травня 1999 року. В цих правилах зазначено в пункті 2.7, що видача додому документів, що користуються підвищеним попитом, може здійснюватися під грошову заставу за дозволом керівника. Це чітко, по тій ситуації, яка є в Тернополі".

Віталій Скиба

Віталій Скиба

Віталій Скиба. Суспільне Тернопіль

Віталій Скиба каже, заставу та її розмір встановлює керівником закладу.

"Щодо ситуації, яка стосується внутрішньо переміщених, то законом України й "Типовими правилами" визначено, що громадяни України, іноземці, особи без громадянства користуються однаковими правами. Тобто, навіть не то, що переселенці, іноземці користуються тими самими правами, що і громадяни України. Перелік цінних книжок кожна бібліотека визначає сама, залежно від фонду, фінансування і так далі. Бібліотеки є державними й фінансуються з бюджету, але їм не заборонено займатися господарською діяльністю, тобто перебувати на своєму утриманні. Вони мають відкриті рахунки, позабюджетні, і спонсори, чи інші люди можуть давати книжки, спонсорувати. Відповідно, та вартість вже йде дискреційними повноваженнями свого директора. Тобто, він встановлює, яка книжка є цінною, яка не є цінною, а яка рідкісною".

https://suspilne.media/ternopil/727209-zastava-za-knizki-dlya-dutunu-vpo-shcho-vidimi-pro-konflikt-v-oblasnij-blioteci-dla-ditej/

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#конфлікт #переселенці #книги
Останні новини
ТОП новини
"Таких змін мобілізації водії не чекали, ухилянтів за кермом чекають не лише повістки": їх відправлять у ТЦК з 1 травня
"Потужна гроза пре в ці області, навіть синоптики стривожені прогнозом": куди суне мороз у -18 градусів, дощ і снігопад?
"Люте похолодання суне в ці області, прогноз приголомшив навіть синоптиків": де буде мороз у -17 градусів, дощ і снігопад?
"Мобілізація українців із інвалідністю з 1 травня, названо перелік захворювань": повістки, ТЦК і скасування відстрочки
Оголошення
live comments feed...