Відомо, що 11 квітня Верховна Рада підтримала законопроект про мобілізацію №10449 у другому читанні та загалом. За документ проголосували 283 нардепи. Парламент врахував 31 виправлення профільного комітету, проте норму про демобілізацію з документа було прибрано.

Останнє було зроблено на прохання міністра оборони Рустема Умерова та головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. Протягом наступних восьми місяців уряд має розробити окремий законопроект щодо демобілізації під час військового стану.

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон. А 17 квітня його опублікували в офіційному виданні ВРУ Голос України. Таким чином, закон набуде чинності 18 травня 2024 року.

Верховна Рада, фото: Facebook
Верховна Рада, фото: Facebook

Закон про мобілізацію визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобов'язаних. Закон про мобілізацію набуде чинності через місяць після підписання президентом.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

Основні положення закону про мобілізацію

На офіційному веб-порталі парламенту України розповіли про основні положення ухваленого закону.

Зміни щодо військового обліку

через 60 днів з дня набрання чинності законом всі призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні оновити персональні дані у ТЦК, ЦНАП або електронному кабінеті;

чоловіки зі спеціальними званнями, які служать у правоохоронних органах, податковій, митній службі або звільнені з такої служби, повинні протягом 60 днів після ухвалення закону стати на військовий облік за своїм місцем проживання;

особа, яка стає військовим обліком, може добровільно зареєструватися в електронному кабінеті призовника, військовозобов'язаного або резервіста.

ТЦК. Фото: focus.ua
ТЦК. Фото: focus.ua

Ухилення від повістки

Якщо людина протягом десяти днів з дня вручення повістки не виконала зазначений обов'язок або не з'явилася до ТЦК (або закордонної дипломатичної установи), то суд може тимчасово обмежити право керувати транспортним засобом. Відповідне обмеження діятиме для виконання зобов'язань за надісланою вимогою.

Видача повісток

Усі військовозобов'язані будуть зобов'язані пройти медичний огляд. Видавати повістки, окрім ТЦК, зможуть поліція, місцеві органи державної влади, органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ та організацій.

Поважними причинами неприбуття громадянина за порядком денним у ТЦК можна вважати:

- стихійні лиха;
- хвороби;
- військові дії та їх наслідки;
- Смерть близьких родичів.

ТЦК / фото: скріншот Youtube
ТЦК / фото: скріншот Youtube

Проходження військової служби

В Україні скасують термінову службу та запровадять базову військову службу для чоловіків 18-25 років. Вона триватиме п'ять місяців у мирний час і три місяці у військовий.

Також з вересня 2025 року базова загальновійськова підготовка у вищих навчальних закладах будь-якої форми власності буде обов'язковою. Її проходження стане необхідною умовою для прийняття на державну службу, службу до органів місцевого самоврядування, поліції та прокуратури.

Крім того, люди до 25 років, а також медики та психологи зможуть укладати короткострокові контракти на військову службу під час воєнного стану – на один рік.

Відпустки військовослужбовців

На час дії військового стану військовослужбовці матимуть щорічну основну відпустку тривалістю 30 днів, її можна розділити на частини, кожна з яких не менше 15 днів.

Додаткові відпустки надаються:

- за знищену техніку – не більше 15 днів на рік;

- після звільнення з полону – 90 календарних днів (із збереженням грошового забезпечення).

Пільги для військовослужбовців

Військовослужбовцям не нараховуватимуться штрафи, пеня за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності. Крім того, не нараховуватимуться відсотки за використання кредиту, якщо це не стосується придбання майна чи автомобіля.

Коли громадянин укладає контракт з армією, йому надається:

- Одноразовий сертифікат на купівлю авто у розмірі 150 тис. грн.;

- Одноразова компенсація 50% від першого внеску за програмою Є-Оселя. При цьому після першого року військової служби додатково можна отримати 100 тис. грн., а після другого — ще 100 тис. грн.

ТЦК / фото: скріншот Youtube
ТЦК / фото: скріншот Youtube

Зміни для чоловіків за кордоном

Чоловіки віком 18-60 років, які перебувають за кордоном понад три місяці, мають стати на військовий облік.

Для отримання консульських послуг у іноземних дипломатичних установах України військовозобов'язані повинні уточнити свої персональні дані до ТЦК.

Оформлення паспортних документів за кордоном можливе за наявності військово-облікових документів.

Нагадаємо, електронний кабінет військовозобов'язаного: коли запустять і що треба знати.

Раніше повідомлялося, ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково.

Також, демографічна криза вже на порозі: які зміни призведуть до катастрофи.