Росія може восени цього року запустити Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) за власним рішенням без потреби у погодженні з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ). Такі дії можуть викликати все, що завгодно — від вибуху до катастрофи світового масштабу. Путін не розуміє, що робить. О 7, наприклад, ранку, він може стати з ліжка не з тієї ноги і віддати божевільний наказ.

Професор, експерт з атомної енергетики Людвіг Литвинський переконаний, що ризики на Запорізькій АЕС загостряться, якщо Російська Федерація вирішить перезапустити захоплену окупантами станцію.

Експерт з атомної енергетики наголосив, що перезапуск ЗАЕС однозначно призведе до аварій.

“Скажімо так, якщо спробу перезапуску буде здійснено, то це пряма дорога до аварії. Інша справа — масштаби аварії, чи будуть вони глобальними, чи будуть вони локальними, прогнозувати зараз неможливо. Але те, що аварія станеться, у мене практично немає сумнівів. Тому обговорювати, яким чином вплине запуск одного з енергоблоків, я не бачу сенсу”, — сказав він.

Все, чим зараз займається Кремль це маніпулює питанням безпеки на Запорізькій АЕС. Головна його мета — це легітимізація російської окупації станції.

“Друга мета — це необхідність підтримки в актуальному стані експортних зусиль, які докладаються і “Росатомом”, і корпорацією ТВЕЛ на західних ринках. А ось третя мета, вона додалася зовсім нещодавно. Ефективне використання БпЛА з боку українських збройних сил вимагає максимальної дискредитації цього виду зброї, чим Росія зараз активно займається”, — зазначив Литвинський.

Він вважає, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не допоможе Кремлю із запуском ЗАЕС.

“МАГАТЕ не володіє відповідним технічним персоналом. А ось у легітимізації окупації вони дійсно можуть допомогти. І досить довго, починаючи з 4 березня 2022 року, це проробляли й продовжують проробляти. Тому певного успіху росіяни можуть досягти з урахуванням того, що вага Російської Федерації в міжнародному агентстві досить значуща як за фінансовими внесками, так і за персоналом самого по собі міжнародного агентства. Там дуже багато вихідців із Росії”, — сказав Литвинський.