У четвер, 18 квітня, навчальний центр Запорізької атомної електростанції знову став мішенню для атаки безпілотника. Про це повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії, Рафаель Гроссі.

Згідно з повідомленням сайту МАГАТЕ, обійшлося без пошкоджень або людських жертв.

Представникам МАГАТЕ, які перебували на території Запорізької атомної електростанції, стало відомо про вибух приблизно о 10:35 ранку за місцевим часом. Однак їм було заборонено проходити до навчального центру, розташованого за межами периметра майданчика ЗАЕС, для проведення оцінки масштабів інциденту.

«Це вже третя відома атака на тренувальний центр за останній час, ще два подібних інциденти трапилися минулого тижня. На ЗАЕС повідомили команді МАГАТЕ, яка перебуває на об’єкті, що сьогоднішній дрон було «нейтралізовано», не уточнивши подробиць», — говориться в повідомленні.

Зокрема Рафаель Гроссі заявив: «Досі удари безпілотників не ставили під загрозу ядерну безпеку на об’єкті. Але, як я заявив Раді Безпеки ООН кілька днів тому, ці безрозсудні атаки повинні бути негайно припинені!»

Нагадаємо, раніше Рафаель Гроссі поінформував про щонайменше 3 прямі влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС:

«Сьогодні, вперше з листопада 2022 року і після того, як я виклав 5 основних принципів уникнення серйозної ядерної аварії з радіологічними наслідками, ISAMZ підтвердив, що відбулося щонайменше 3 прямих влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС. Цього не повинно відбуватись».

Гроссі підкреслив, що «ніхто не може отримати жодної військової чи політичної вигоди від нападів на ядерні об’єкти, це не пройде».