Вирощували й на Херсонщині: популярна спеція подорожчала до рівня золота

4 грами спеції зрівнялися в ціні з грамом золота 

У світі значною мірою подорожчав шафран. Це одна з найпопулярніших спецій у світі, її цінують за складність виготовлення. З півтисячі квітів виходить близько 2 грамів сухої речовини, і йде дуже багато ручної праці. 

Здебільшого шафран росте у країнах, де в останні десятиліття спостерігаються конфлікти та війни. Йдеться про Іран, на який припадає близько 92% світового виробництва, Афганістан, Пакистан, Палестину. Вирощували шафран й на Херсонщині, і в інших областях. Загалом до повномасштабного вторгнення Україна виробляла близько 10 кілограмів шафрану. 

Ціна за кілограм шафрану, однієї з найцінніших спецій у світі, яка продається в грамах завдяки своїй вартості, сягла 600 тис. лір (713 тис. грн). Тобто ціна 4 грамів шафрану, які вміщуються на долоні, і 1 грам золота мають однакову ціну, – підрахували журналісти турецького видання Haber Turk.

Щоб зібрати один кілограм шафрану, потрібно обробити приблизно 450 тис. гілочок, причому кожна квітка шафрану має лише по три гілочки. Виходить, що збирач одного кілограма шафрану має обійти тисячі рослин.

В харчовій промисловості шафран застосовують для підфарбовування різноманітних продуктів: вершкового масла, сиру, булочних та кондитерських виробів, кремів, цукерок, напоїв тощо. Крім того, шафран вважається афродизіаком. Інколи застосовується у медицині та для фарбування дорогих тканин.

Кращий у світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Кажуть, що український шафран свого часу був не гіршим за іспанський. 

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень