Президент України Володимир Зеленський погодив кандидатуру на посаду посла у Великобританії Валерія Залужного. Як вже допоміг Україні на цій посаді колишній головнокомандувач, в інтерв’ю розповів дипломат та експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

Експерт розповів, що має сумніви, що погодження на посаду посла було не за взаємною згодою.

«У відкритих джерелах вже було сказано, що перший раз, коли викликали Валерія Федоровича, йому пропонували посаду, тоді він відмовився. Я роблю висновок по відкритій інформації, в мене додаткових джерел немає. Тому якщо вдруге це було по взаємній згоді, хай так і буде.

Це пішло на користь суспільству, тому що на зовнішньому контурі ми продемонстрували єдність у складний, історичний період для держави. Ми зберегли формально єдність і не було збурене суспільство», — розповів він.

Він вважає, що позитив полягає в тому, що в Британії знають Валерія Федоровича, він вже там отримував і нагороди від британської корони. Він лише поглиблюватиме і розширюватиме відносини з одним із основних наших партнерів — Великою Британією.

«Я нагадаю, вони перші, хто нам дав зброю до збройного конфлікту. Вони очолювали багато коаліцій, коли континентальна Європа не могла наважитися дати якесь озброєння. Британці першими це надавали.

Тому людина-легенда, яка поїде і буде виконувати обов’язки посла, він на цьому фронті, я думаю, що дасть дуже багато позитивних моментів Україні», — розповів Руслан Осипенко.

Також він заявив, що насамперед головним завданням перед Валерієм Залужним буде стояти військова допомога, фінансова допомога і політична підтримка на міжнародних майданчиках.

“Багато інших питань. Це і співробітництво розвідок, що можуть надолужити наші спецслужби, навчаючись у спецслужб Британії, і отримуючи, обмінюючись інформацією з ними. Плюс Британія може допомогти нам у військових технологіях, бо ми зараз запускаємо свій військово-промисловий комплекс», — розповів експерт.