Хто має право перевіряти паспорт та інші документи під час війни та що змінить закон про мобілізацію: пояснення юриста



Правознавці роз’яснили, хто має право у воєнний час перевіряти паспорти та інші документи

- джерело.

Під час воєнного стану доволі часто відбувається перевірка документів. Чи є це законним і кому можна показувати свої документи у воєнний час, пояснив 18 квітня для Фактів юрист та адвокат Ростислав Кравець.

За словами юриста й адвоката Ростислава Кравця, раніше представники ТЦК не мали права перевіряти документи та затримувати людину. Для цього вони повинні були викликати представників поліції і вже за їхньої присутності проводити перевірку документів.

«Якщо раніше до людини підходили представники Територіального центру комплектування (ТЦК) й просили пред’явити документи, то такі дії вважалися незаконними. До ухвалення нового закону про мобілізацію тільки представники Національної поліції мали право перевіряти документи», – зауважив Кравець.

Проте, після підписання закону деякі правила перевірки документів змінилися. Ухвалений закон про посилення мобілізації розширює повноваження ТЦК.

«Тепер, під час проведення мобілізації, військовозобов’язані особи віком від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ», – пояснив юрист.

Це може бути:

приписне посвідчення;
військовий квиток;
тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.
Зазначені документи необхідно пред’явити на вимогу представникам ТЦК чи поліцейським для перевірки в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних, призовників та резервістів.

Також ці документи доведеться пред’явити представникам Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, на пунктах пропуску через державний кордон України, а також на контрольованому прикордонному районі.

У МВС попередили про нову схему аферистів з виготовлення паспортів
В Україні правила оформлення паспортних документів прописані в законодавстві. Зокрема, є чітко визначені терміни виготовлення. Проте аферисти часто намагаються обманути громадян: зловмисники обіцяють надати документи швидше за певну винагороду. У результаті в людини ані паспорта, ані грошей.

Про це розповіли в Міністерстві внутрішніх справ України. Зазначається, що аферисти розміщують оголошення про послугу так званого посередництва та пропонують так звану “спрощену процедуру” оформлення паспорта. Проте насправді це неможливо. Згідно з законодавством, виготовлення паспорта громадянина України — від 10 до 20 робочих днів, а для виїзду за кордон — від 3 до 20.

Сообщение Хто має право перевіряти паспорт та інші документи під час війни та що змінить закон про мобілізацію: пояснення юриста появились сначала на NEWS TiME.


Читайте також:


Залишити коментар: