Бенефіціари локальних тютюнових фабрик знаходяться на Кіпрі – Купира

19 квітня 2024, 12:30оновлено 19 квітня, 16:49
Бенефіціари локальних тютюнових фабрик знаходяться на Кіпрі – Купира
pixabay.com

В Україні важко знайти реальних національних виробників тютюнових виробів, тому що бенефіціарами навіть локальних тютюнових виробництв є іноземні юридичні чи фізичні особи, зареєстровані на Кіпрі чи в інших офшорних зонах.

Про це в інтерв’ю "5 каналу" заявив антитютюновийактивіст, виконавчий директор ГО "Життя" Дмитро Купира.

Дмитро Купира нагадав, що зараз в Україні працює чотири великих транснаціональних компанії, які представлені в багатьох країнах світу, але також є кілька суто місцевих виробників.

відео дня

"Теоретично їх можна було б вважати національними виробниками. Разом з тим, виходить дивна ситуація – начебто ми всі знаємо, що це фабрика українського власника. Але її бенефіціар зареєстрований десь на Кіпрі або на іншій офшорній території, де легше приховати власника" - розповідає Дмитро Купира.

За його словами, прибуток від продажів тютюнових виробів в Україні виводять за кордон і міжнародні компанії, і компанії, які вважаються національними виробниками.

З іншого боку, міжнародні тютюнові компанії, на думку Д.Купири, можуть теж претендувати, аби вважатися національними виробниками. Адже "виробництво цих транснаціональних компаній в Україні, працівники в Україні" - розмірковує виконавчий директор ГО "Життя" Дмитро Купира.

Нагадаємо, в Україні працюють чотири міжнародні компанії: British American Tobacco, Philip MorrisInternational, Japan Tobacco International та ImperialTobacco, що є одними з найбільших платників податків в країні.

Крім міжнародних компаній, в Україні ще працювало три локальних виробника – Львівська тютюнова фабрика (м. Винники, Львівська область), Українське тютюнове виробництво (с.Гоща, Рівненська область)та фабрика United Tobacco в Жовтих ВодахДніпропетровської області, діяльність якої була припинена через нелегальне виробництво цигарок.Нелегальне виробництво цигарок цієї фабрикипризвело до недоотримання бюджетом 6,5 млрд грну 2022 році.

Як свідчить інформація YouControl, cеред основних бенефіціарів Львівської тютюнової фабрики є кіпрська компанія Tabinvest (Cyprus) Limited.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти