Сайт Pro Гроші дослідив, за які порушення та яку суму грошей доведеться заплатити українським пішоходам.

За останні місяці в судах значно частіше стали видавати протоколи у справах, що пішоходи перетинають проїжджу частину в недозволеному місці (не на пішохідному переході, тобто "зебрі"). Суди у Полтаві, Чернігові та Черкасах визнали пішоходів винними у цьому.

Пішоходи, скріншот: YouTube
Пішоходи, скріншот: YouTube

Такі випадки стають систематичнішими. Ймовірно, правоохоронці хочуть за допомогою цього скоротити загальну кількість ДТП.

Пішоходів можуть оштрафувати за такі порушення:

Популярні новини зараз
Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще
  • перехід проїжджої частини в невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, за що передбачено адміністративний штраф у розмірі 255 грн (раніше штраф становив 51 грн);
  • порушення правил дорожнього руху велосипедистами, за що передбачено штраф у розмірі 340 грн.;
  • ці ж порушення, вчинені у нетверезому стані, спричиняють штраф у розмірі 680 грн;
  • за створення аварійної ситуації пішоходам доведеться сплатити штраф у розмірі 850 грн. чи виконати громадські роботи протягом 20-40 годин.

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Які обов'язки має виконувати пішохід?

Пішохід повинен переходити проїжджу частину тільки по пішохідних переходах (надземних, наземних та підземних), а у разі їх відсутності – лініями тротуарів та узбіччя. У темний час доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи повинні мати на одязі світловідбиваючі елементи. Перед виходом на проїжджу частину пішохід має переконатися у безпеці такого маневру. Пішоходам необхідно утримуватися від вибігу на проїжджу частину та пішохідного переходу та не допускати самостійного виходу на дорогу дітей.

Патрульний. Фото: скрін youtube
Патрульний. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що на водіїв чекають жорсткі санкції – 6 місяців арешту за одне правопорушення.

Раніше ми повідомляли, що для "найхитріших" порушників ПДР приготували свої сюрпризи: якими будуть наслідки.