Україна все активніше пробиває оборону окупантів у Криму. Якщо так триватиме й надалі, то обороняти південь росіянам буде просто нічим.

За успішною атакою Збройних сил України з аеродрому в Джанкої (Крим) стоїть знищення пускових установок зенітно-ракетного комплексу С-400, радіолокаційних станцій та пунктів управління засобами протиповітряної оборони російських військ. Ця операція мала на меті зменшення наступального потенціалу РФ на півдні України. Таку думку висловив військовий аналітик та колишній співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак в ефірі одного з телеканалів.

Він закликав не сприймати атаку з рожевими окулярами, оскільки в Криму у росіян ще залишається чимало станцій радіолокації, які передають інформацію засобам протиповітряної оборони. Проте, збитків окупантам було завдано серйозних.

“Удар без перебільшення неймовірно серйозний, неймовірно сильний, тому що показав нездатність цього комплексу [C-400] протидіяти західним технологіям. Тобто виявилося вкотре, <…> що західні технології набагато ефективніші, технологічніші, ніж те, що росте родом із Радянського Союзу”, — прокоментував Ступак.

Удар по летовищу в Джанкої, як відзначив гість програми, безумовно, зменшує наступальний потенціал Російської Федерації, перш за все на півдні України.

“Цей аеродром за 145-150 км від лінії розмежування. З цього аеродрому регулярно підіймалися російські бойові гелікоптери, бойова авіація і, на жаль, підтримували пробні спроби російських окупаційних військ наступати в Запорізькій області — в районі Роботиного. На жаль, нашим військовим діставалося. І це була, швидше за все, спроба пошкодити частину військової техніки, авіаційної техніки, гелікоптерів, щоб зменшити наступальний потенціал Російської Федерації. Крім того, зенітні комплекси С-300, С-400 <…> вони не просто засоби протиповітряної оборони… Останнім часом вони активно використовуються як “земля-земля”: із землі злетів і по наземній цілі прилетів. На жаль, так дуже “кошмарять” Запоріжжя, “кошмарять”, наприклад, Харків, Харківську область. Тому знищення цього комплексу — це мінус російські ракети на голову українських військових, які тримають оборону на Запорізькому напрямку, Херсон, лівий берег Херсонської області тощо”, — зазначив Ступак.

Він також нагадав, що на відео, що з’явилося після удару по аеродрому, можна було побачити і почути вторинну детонацію, що свідчить про те, що «вибухнуло щось дуже велике», і, отже, деякі ресурси у російській окупаційній армії були позбавлені. Ступак також зазначив, що Росія змушена зберігати в зоні ураження для Сил оборони України боєзапас, зокрема ракети, щоб мати можливість відбивати атаки.

“Крім того, ще була інформація, опублікована раніше з російської сторони, про те, що нібито це вибухали гіперзвукові ракети “Циркон” наземного базування, якими періодично “кошмарять” територію України. Це досить рідкісний зразок російського оборонпрому, проте смертоносний, поза всякими сумнівами. Поки не підтверджено інформацію остаточно, чи їх було знищено. Говорили про десятки військовослужбовців, які загинули, були поранені. Чекаємо на підтвердження. Я думаю, орієнтовно, можливо, тиждень пройде, перш ніж почнуть з’являтися некрологи”, — додав Іван Ступак.

Окупований Джанкой у Криму росіяни перетворили на військову базу, вважаючи її найбільш захищеною від ударів. Але сьогоднішній «приліт» по військовому аеродрому показав, що це не так. Про це в ефірі одного з телеканалу  розповів директор Агентства реформування сектору безпеки, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ (2014-2015 рр.) Віктор Ягун.

Він зауважив, що така концентрація російських вертольотів на аеродромі в Джанкої пояснюється їхньою близькістю до лінії фронту.

“Це вертольоти, які використовуються безпосередньо на Південному напрямку фронту — це Херсонська, Запорізька і частково Донецька області. Передбачалося, що це найбезпечніша точка для дислокації такої кількості військової техніки противника, оскільки вона захищена надійною системою протиповітряної оборони (ППО). Але це виявилося не так”, — уточнив військовий експерт.