П’ятниця, 3 Травня

Чи можливе успішне делегування на роботі?

Вміння передати виконання задачі підлеглому, та ще й так, щоб він не ставив багато додаткових питань і успішно її виконав, — ціле мистецтво. Опанувати його має кожен керівник, який не хоче просто згоріти на роботи, виконуючи всі завдання самостійно. Для IT recruitment agency, яке набирає персонал для компаній, вміння делегувати задачі є однією з важливих вимог. Так чи можливо доручити завдання так, щоб зекономити час і сили, але при цьому не втратити якість роботи? І що для цього необхідно зробити?

Навіщо потрібне делегування?

Делегування на роботі — це передача частини своїх обов’язків або повноважень іншій людині чи команді для швидкого виконання завдання або досягнення цілі. Тобто підлеглі мають зробити більше, взяти на себе те, чого, можливо, ніколи не робили. І все це — в авральному режимі, тому що часто-густо делегувати задачі доводиться тоді, коли дедлайн ось-ось. І тут величезне значення мають правильна передача інформації та повноцінна комунікація.

Команда рекрутингової агенції ITExpert під час підбору персоналу для ІТ-компаній приділяє велику увагу таким якостям кандидатів, як здатність комунікувати, передавати задачі, організовувати роботу свою та підлеглих. Вони важливі в будь-якій сфері діяльності, зокрема в галузі інформаційних технологій, що стрімко розвивається.

Правила успішного делегування

Для успішної передачі завдання підлеглому необхідно дотримуватися таких правил:

  • правильно визначайте завдання для передачі, тобто виокремлюйте ті, з якими співробітники точно впораються вчасно;
  • вибирайте відповідних осіб із достатніми навичками, досвідом, мотивацією;
  • надавайте чіткі інструкції та переконайтеся, що співробітники розуміють, чого від них очікують, та мають усе необхідне для виконання роботи;
  • довіряйте та підтримуйте підлеглих, будьте готові надати допомогу;
  • контролюйте виконання, отримуйте зворотній зв’язок, щоб за необхідності вчасно вносити корективи.

Вміння делегувати допоможе підняти продуктивність роботи, розширити коло навичок та збільшити досвід співробітників, підвищити їхню мотивацію та звільнити час керівника для більш пріоритетних завдань. Важливо пам’ятати, що делегування вимагає правильної організації та контролю.