Весна вже вступила у свої права, і на полицях магазинів продовжується різноманітність фруктів та ягід. Втім, радіти передчасно – ціни на ці продукти залишаються високими. Причина цього – специфіка українського ринку плодово-ягідної продукції. Про це повідомляє РБК.

Більшість фруктів, таких як манго, банани, мандарини та ківі, в Україну імпортуються, оскільки місцевий клімат не дозволяє їх вирощувати. Основними постачальниками цієї екзотики є такі країни як Туреччина, Еквадор, Греція, Коста-Ріка, Іспанія та Єгипет.

Ціни на фрукти. Фото: скрін youtube
Ціни на фрукти. Фото: скрін youtube

Цитрусові на полицях українських магазинів походять переважно з країн ЄС, Єгипту та Туреччини. Банани ж везуть з Еквадору та Колумбії, а екзотичніші фрукти – з Перу, Коста-Ріки та Еквадору.

Що стосується вітчизняних продуктів, то поки що ситуація не надто оптимістична. Плодово-ягідні дерева тільки почали цвісти, тож поки споживачам доводиться задовольнятися імпортними цитрусовими та екзотичними фруктами. Експерти зазначають, що лише до кінця квітня очікується збільшення обсягів надходжень із інших країн Євросоюзу.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

В останні тижні у продажу з'явилося трохи більше полуниці та лохини, проте ці ягоди також є в основному імпортними. Полуниця переважно завозиться з Іспанії, а лохина – з Іспанії та Мексики. Ціни на ці ягоди коливаються від 200 до 300 грн/кг, що робить їх недоступними для багатьох споживачів.

Ціни на фрукти. Фото: скрін youtube
Ціни на фрукти. Фото: скрін youtube

Серед нашої продукції переважно яблука. Проте їхня ціна також поступово зростає – з 19,43 грн/кг на початку лютого до 22,67 грн/кг на початку квітня. Експерти пояснюють це зменшенням обсягу запасів минулого сезону. В даний час на ринку переважно представлені українські яблука, хоча є також імпорт з Польщі та Італії.

Нагадаємо, не найкращий час для борщу: ціни на капусту, буряк та картоплю різко пішли вгору

Як повідомляв "Знай.ua", немає городу - готуйтеся вивертати кишені: як змінилися "весняні" ціни на зелень

Знай.uа писав, залишилося трохи почекати: як змінюватимуться ціни найближчим часом