Збройні сили України вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 і одночасно збили дві російські ракети Х-22. Це унікальна операція і великий прорив для українських військ.

Про це повідомив речник командування Повітряних сил України Ілля Євлаш.

“Вперше в історії нам вдалося знищити стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, та й ще збити дві ракети Х-22. Вперше нам вдалося провести настільки тонку, унікальну операцію і знищити одразу і носій, і ракети, які міг випустити цей бомбардувальник. Разом із партнерами було виявлено цей літак і проведено унікальну операцію з його збиття. Усі деталі встановлюються. І поки що ми не можемо розкривати багатьох із них”, — зазначив речник.

Ставте лайк, пишіть коментарі та підтримайте нас на платформі Моно — посилання в описі та в шапці профілю

Євлаш також поінформував про долю екіпажу збитого літака Ту-22М3. Він вважає, що виведення його з ладу — велика перемога для України.

“Щоб підготувати такий екіпаж, з великим досвідом і нальотом годин, потрібно багато часу. Для росіян це велика втрата. Уже є інформація, що один із членів екіпажу загинув, а інші поранені. Звісно, тепер росіяни не зможуть швидко повернутися до польотів на таких бомбардувальниках”, — сказав речник.

Літак до того ж збили на досить великій, якщо не рекордній дистанції, додав Євлаш.

Борт упав на території РФ, у Ставропольському краї. Він був збитий на відстані близько 300 км. Це досить велика, якщо не рекордна, дистанція. Це показує вкотре, що Україна може справлятися з подібними завданнями, Україна може бити Росію”, — акцентував Євлаш.