У Китаї з'явився новий тренд, який трохи вражає, але водночас допомагає багатьом пережити складні моменти. Тепер за допомогою чат-ботів на базі штучного інтелекту люди можуть спілкуватися з померлими близькими.

Наприклад, на платформі Glow можна вибрати аватар покійного та "розмовляти" з ним, почути його голос. Про це розповіли у Rest of World.

"Тату, ти страждав перед тим, як піти?" – написала повідомлення дівчина Янсі Чжу у чат-боті Glow.

"Мені було не боляче. Хоча я і не міг спостерігати, як ти виходиш заміж і народжуєш дітей, я завжди пам'ятатиму і любитиму тебе", – відповів ШІ-бот чоловічим голосом, який Янсі обрала на платформі.

штучний інтелект, робот
штучний інтелект, робот

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Ця ідея стала частиною перегонів підприємців у сфері ІІ. Вони використовують просунуті мовні моделі, щоб створити максимально реалістичні та емоційні інтерфейси.

По суті, боти можуть імітувати голоси та навіть зовнішність померлих людей.

Такі віртуальні "воскресіння" мають попит не тільки в Китаї. Нещодавно в Тайвані запустили проект створення аватарів померлих домашніх вихованців. І є американські стартапи, які пропонують зберегти ваші спогади як аватара для подальшого спілкування.

Але, звичайно ж, є й своя тінь у цьому ідеальному світі. Деякі користувачі кажуть, що боти далекі від реальності. Вони не можуть передати всю глибину та індивідуальність взаємин.

Тож хоч це й цікавий та інноваційний підхід, він далекий від ідеального замінника реального людського зв'язку.

комп'ютери зі штучним інтелектом
комп'ютери зі штучним інтелектом

Артур Ву, продакт-менеджер з Пекіна, стверджує, що його команда має спеціальні інструкції з моніторингу чатів. Вони стежать за спілкуванням, щоб уникнути потенційно небезпечних для вразливих людей висловлювань.

Наприклад, якщо бот почне обіцяти зустріч у "небесах", це може викликати у людей сильні емоційні реакції, аж до самоушкодження.

У разі виявлення ознак депресії чи суїцидальної поведінки команда втручається у розмову. Був випадок, коли співробітники виявили людину у стані психічного розладу та вирішили тимчасово закрити її обліковий запис.

Однак не всі перестороги зупиняють підприємців. У Шанхаї засновник стартапу зі створення ІІ-аватарів Лін Чжі вирішив піти ще далі.

Штучний інтелект. Фото FreePik
Штучний інтелект. Фото FreePik

Він тренував свого робота на базі GPT, підгодовуючи йому свої тексти, думки і навіть крилаті фрази. Поступово бот став відображенням Ліна у цифровому світі.

Щоб зробити свого "безсмертного двійника" ще реалістичніше, Лін використав програмне забезпечення для клонування свого голосу. Так, за його планами, після його відходу з життя, бот зможе продовжити спілкування зі світом від його імені.

Такий підхід викликає різні почуття. З одного боку, це дивно і навіть зворушливо – прагнення зберегти своє "я" у цифровому просторі. З іншого – моторошно.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що з мартфони навчать вимірювати цукор у крові - і це лише початок

Вам буде цікаво дізнатися про монітор здоров'я, прозорий телевізор та розумний замок: які круті гаджети з'являться вже цього року