В Кремлі офіційно підтвердили, що Путін збирається наступати на Харків. 

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров під час радіоінтерв’ю заявив про намір Росії захопити місто Харків.

Про це повідомив Американський Інститут вивчення війни ISW.

Аналітики зазначають, що Лавров став першим високопоставленим чиновником Кремля, який прямо назвав Харків «можливою оперативною ціллю Росії».

Очільник зовнішньополітичного відомства РФ зазначив, що Харків «відіграє важливу роль» в ідеї президента Росії Володимира Путіна про створення демілітаризованої санітарної зони в Україні для захисту російських прикордонних населених пунктів від українських ударів».

Лавров нагадав, що Путін дуже чітко заявив, що російські війська повинні просунути лінію фронту досить далеко в Україну, щоб вивести російські поселення за межі зони українського удару.

ISW зауважує, що ця вимога є дуже нечіткою, і може поширюватися навіть і на всю територію України – доки існує незалежна українська держава і вона себе захищатиме.

На думку ISW, заяви Лаврова свідчать про те, що Кремль, ймовірно, використовуватиме ідею постійної зміни демілітаризованої санітарної зони, щоб виправдати російські наступальні операції в Україні.

Раніше, Аналітики Інституту вивчення війни у щоденному звіті за 9 січня повідомили, що в Росії заговорили про широкомасштабну наступальну операцію на Харківщині, для створення 15-кілометрової «буферної зони».

Експерти вважають, що заклики до широкомасштабного наступу на Харків — це хитрий маневр росіян, аби відвернути українські сили від можливого втручання на Куп’янському напрямку.

5 січня західні ЗМІ писали, що ЗС РФ можуть почати новий наступ під Харковом у середині січня. За словами журналістів, цілями нещодавніх повітряних атак окупантів були як цивільні будівлі, так і військові позиції, що розглядається «як підготовка до широкомасштабного наступу в найближчі тижні».

Інститут вивчення війни повідомив, що російське військово-політичне керівництво формує умови для проведення наступу найближчими місяцями.

Росія створює нове угруповання військ у понад 100 тисяч військових. Існує вірогідність, що влітку росіяни спробують здійснити новий наступ на одному з напрямків. Значні ресурси окупанти РФ зосереджують на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському напрямках.

Росія створює нове угруповання військ у понад 100 тисяч військових. Існує вірогідність, що влітку росіяни спробують здійснити новий наступ на одному з напрямків. Значні ресурси окупанти РФ зосереджують на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському напрямках.

Нагадаємо, що ЗМІ з посиланням на джерела у Кремлі повідомили, що Путін планує захопити Харків.

Як зазначається, усі джерела видання впевнені, що Путін збирається продовжувати війну проти України. Проте їхні оцінки щодо того, які він зараз ставить із цього приводу цілі, розходяться.

Так, один із співрозмовників, близьких до Кремля, вважає, що Путін «відчув слабкість України і готовий йти до переможного – хоч до Києва – і за ціною не постоїть».

«Треба буде мобілізацію – оголосить. Якщо треба буде економіку ще сильніше пересунути на військові рейки – пересуне. Він пішов на принцип», – впевнене джерело.

Інший співрозмовник, близький до адміністрації президента РФ, навпаки, вважає, що вище керівництво країни ставить перед собою «реалістичніші цілі», а саме взяття Харкова і поступове закінчення «СВО» після цього. Путін уже відкрито говорив, що для припинення регулярного обстрілу Бєлгородської області потрібно створити «санітарну зону» навколо неї. Цей регіон РФ межує саме із Харківською областю України.