У Росії може залишатися ще близько кількох десятків бомбардувальників Ту-22М3. І здається, що принципового значення з точки зору їхньої кількості знищення одного літака не має. Але, з іншого боку, це все одно завдає удару по одній із частин ядерної тріади Росії. Та й не виключено, що з часом таких ударів побільшає.

Таку думку висловив авіаційний експерт, колишній інженер-випробувач конструкторського бюро «Антонов» Костянтин Криволап.

«Тому що Ту-22М3 разом із Ту-195МС і разом із Ту-160 входять до повітряної частини російської ядерної тріади. Це в будь-якому разі удар по тріаді, тому що в тріаді зараз найслабше місце у росіян — це засоби доставки, це стратегічна авіація. Тому це серйозна втрата. Інша серйозна втрата — це безпосередньо персонал, це льотчики, які загинули або вижили після катапультування, але вони не скоро зможуть взагалі сісти за штурвал, навіть якщо вони абсолютно здорові. Важливим є те, що в нас є засоби, за допомогою яких можна на таких дистанціях вражати літак», — зазначив авіаційний експерт.

Він також розповів про те, що виробляти такі літаки росіяни більше не можуть, максимум — ремонтувати.

«Завод, на якому ця вся справа виготовлялася, це Казанський завод імені Горбунова, нещодавно атакований українськими дронами, ми чули ці повідомлення. Там випускали ці бомбардувальники Ту-22М3. Зараз цього виробництва взагалі немає. Зараз цей завод займається виключно регламентними роботами і ремонтом подібних літаків — Ту-22М3 і Ту-160», — зазначив Криволап.

Він додав, що за найоптимістичнішими для росіян прогнозами, можливо, літаків Ту-22М3 залишилося менше 30.