Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до керування авто, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в Україні водіям нібито загрожує штраф за тріщини на вітровому склі авто, згідно з частиною 1 статті 121 КУпАП, у розмірі 340 гривень. Проте експерти дійшли висновку, що він – незаконний.

Про це стало відомо завдяки інформації від спільноти експертів "Дорожній адвокат".

Тріщина на лобовому склі. Фото скріншот з Youtube
Тріщина на лобовому склі. Фото скріншот з Youtube

Якщо водія вдруге зловлять із тріщинами на вітровому склі, то йому вже загрожуватиме позбавлення права керування строком від 3-х до 6-ти місяців на підставі частини 4 статті 121 КУпАП.

Частина 1 ст.121 КУпАП говорить, що "управління водієм транспортним засобом, який має несправності, з яким експлуатація його забороняється, передбачає накладення штрафу у розмірі 340 грн".

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

У пункті 6.8.5 ДСТУ 3649:2010 прописано, що "на вітровому склі колісних транспортних засобів не дозволено сколів або тріщин у зоні роботи склоочисників". Однак, приписами ДСТУ 3649:2010 такі пошкодження не віднесені до технічної несправності автомобіля.

Чистка лобового скла, скріншот: YouTube
Чистка лобового скла, скріншот: YouTube

Несправності, з якими експлуатація транспортних засобів забороняється, описані у пунктах 31.1, 31.3 та 31.4 ПДР. Однак у цьому переліку відсутня "тріщина на вітровому склі у зоні роботи склоочисників".

Таким чином, у розумінні правил дорожнього руху тріщина на склі автомобіля не віднесена до технічної несправності автомобіля, з якою експлуатація авто забороняється. Цей дефект не є технічною несправністю автомобіля.

Виходить, що наявність тріщини на вітровому склі у зоні роботи склоочисників не забороняє експлуатацію такого транспортного засобу. У свою чергу, це виключає можливість притягнення водія до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 121 КУпАП.

Тому винесений на підставі частини 1 статті 121 КУпАП штраф за тріщину на вітровому склі є незаконним та підлягає скасуванню.

Нагадаємо, викрали ТЦК та викинули у лісі: дівчина розповіла дивну історію про свого хлопця.

Раніше повідомлялося, розписуватись не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою.

Також, на водіїв чекають жорсткі санкції – 6 місяців арешту за одне правопорушення.