ЗСУ розбили захмарні бажання Путіна в пух і прах. Після того як він жадібно заявив про великі плани по нібито остаточному захопленню України, наші військові не забарились і кинулись йому відповідати.

Заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін висловив свою думку, що ймовірність масштабного обвалу фронту не є високою. У своєму повідомленні в Telegram він зауважив, що термін «обвал фронту» може бути некоректним.

«Незважаючи на різні не дуже оптимістичні новини останнім часом, я не бачу високої вірогідності прям масштабного «обвалу фронту» — зараз часто використовують таке формулювання, хоч воно і не зовсім коректне. Ну звісно, якщо ми всі розслабимось і забʼємо — то може бути, але, при адекватному розкладі, навряд», — зазначив він.

Жорін, однак, зазначив, що російські сили можуть захопити окремі ділянки фронту, якщо наберуть достатню кількість сил і засобів. Він підкреслив, що росіяни виявляють наполегливість там, де вони визначають свої пріоритети.

«На таких ділянках вони не жаліють жодних ресурсів, і десятки тисяч загиблих це теж не привід зупинитись. Саме за рахунок такого «підходу» вони можуть мати успіх. І будуть таку тактику використовувати далі — не лише на сході, наприклад, а й на інших напрямках, в тому числі на кордоні», — заявив Жорін.

Нещодавно Ігор Романенко розповідав, що для збільшення інтенсивності наступу по всьому фронту Росії знадобиться щонайменше 400 тис. нових солдатів.

“Росіяни проводять стратегічну наступальну операцію з кінця минулого року. Під неї вони зібрали озброєння, техніку та особовий склад. На жаль, наступальні дії такого характеру тривають, але, загалом, імпульси і можливості наступати з високою інтенсивністю по всьому фронту в них були збиті нашими оборонцями”, — сказав він.

З усім тим, на окремих напрямках російські окупанти ще мають сили, щоб підтримувати наступальний потенціал.

“Звичайно, вони використовують різні способи поповнення армії. Зокрема, призов своїх громадян і, на жаль, не тільки своїх, а й з окупованих територій. Крім того, у них є плани щодо призову на строкову службу 150 тис. осіб, а десь у глибинах вони готують нібито 8 дивізій на 120 тис. осіб”, — розповів Романенко.

Однак генерал-лейтенант зазначив, що для продовження наступу, про який так багато говорить російська пропаганда, потрібно щонайменше 400 тис. солдатів.

Насправді не можна не погодитись зі словами заступника командира Третьої штурмової бригади, не виключення, що «обвалу фронту» не буде, адже як би Путін цього не хотів, але людський ресурс в Росії вже закінчується.

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко наголосив в одному з українських ЗМІ, що в Росії зараз спостерігається проблема з мобілізацією людського ресурсу. Його вистачає лише на поповнення втрат, тому що втрати зросли.

“На початку 2023 року середній показник мобілізації, не примусової, становив десь 20-25 тисяч людей на місяць, а з початку 2024 року цей показник становить уже близько 30 тис. На перший погляд, зростає, але зростають і втрати. Нині середній рівень втрат у російських окупаційних військ — близько 28 тисяч людей на місяць. Тобто, що таке місячна мобілізація? Це компенсація втрат. Ну, плюс кілька тисяч. У той час як піхотна компонента все більше і більше превалює практично при всіх наступальних діях, через що й зростають втрати. При цьому втрати зростають набагато швидше, аніж зростає потенціал мобілізації як такої”, — констатував оглядач.

Як зазначив Коваленко, саме тому Кремль намагається мобілізувати весь доступний ресурс і на території РФ, і на тимчасово окупованих територіях. А також збирає до окупаційної армії й непальців, й сирійців, й іракців, й сомалійців.

“І, крім усього іншого, вони ще й змушені будуть проводити загальну мобілізацію, яку вони назвуть частковою. Після інавгурації Путіна, я думаю, цей процес буде запущено, оскільки людського ресурсу із нинішнім рівнем мобілізації їм критично не вистачає”, — підсумував Олександр Коваленко.