Російські окупанти не полишають спроб захопити Часів Яр. Місто їм потрібне для подальшого наступу на Краматорськ, Слов’янськ і Костянтинівку.

Таку думку висловив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

«Ворог із флангів, особливо в районі Іванівського, Андріївки, Кліщіївки намагається перехопити ініціативу. Це пов’язано з Часовим Яром. Ворог намагається відсунути наші війська на тому напрямку, де ми свого часу звільнили територію. Наступаючи на Часів Яр, для ворога вкрай важливо зробити плацдарм для наступу як по флангах, так і в лоб», — розповів  він.

При цьому він наголосив, що після того, як росіяни окупують Часів Яр, то рухатимуться в північному напрямку — в район Краматорська та Андрушківки, а на південному напрямку — до Вугледара, Курахового та Покровська, щоб зрештою вийти на адміністративні кордони Донецької області.

Варто додати, що бої за Часів Яр ознаменують собою вирішальний момент у цій війні.

Таку думку висловив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

«Тут не тільки військова складова, а й інформаційна та політична. Йдеться про те, що ще 30 вересня 2022 року російський президент підписав указ про включення так званих “ДНР” і “ЛНР” до складу Російської Федерації. Але в межах адміністративних кордонів двох областей — Донецької та Луганської. Тому, відповідно, якщо на середину квітня йдеться про те, що ЗСУ контролюють близько 50% території Донецької області, то це, відповідно, невиконання указу Путіна, який свідчить про його особисту поразку — як інформаційну, політичну, так і військову. Тому всі зусилля будуть кинуті саме на розв’язання цього питання», — підкреслив він.

Проте, експерт додає, що прив’язуватися до дат не варто. Тим більше, що гра датами ніколи не підтверджувалася.

«Тиск російських окупантів відбувається по всій лінії фронту без винятку. Основний акцент перенесено на Бахмутський напрямок, а саме — бої в районі Часового Яру. Місто прикриває подальше просування вглиб української території до ключових промислових центрів на території Донецької області, які контролюються ЗСУ. Бої за Часів Яр ознаменують собою вирішальний момент у цій війні. За оцінками російських окупантів, крім тактичних успіхів, просувань у районі Часів Яру немає. Панівні висоти належать ЗСУ, що дає змогу українській армії контролювати значні території окупованих районів Донецької області, а не тільки райони безпосередньо біля Часового Яру. Крім того, Часів Яр розташований на перехресті доріг. Це означає, що, крім того, що це великий оборонний центр, це також великий логістичний хаб Збройних сил України», — наголошує він.

До того ж, у росіян поки що недостатньо ресурсів для захоплення Часів Яру, але вони продовжать спроби.

Про це розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

«Часів Яр — дійсно важливе місто — це домінуюча висота в регіоні. І її контроль дасть змогу російським окупантам, якщо вони цього досягнуть, значно спростити просування в напрямку Костянтинівки і в напрямку Слов’яно-Краматорської агломерації. Росіяни розпочали процес наступальних дій у бік Часового Яру якоюсь мірою паралельно з Авдіївським наступом. Але тоді в них було дещо менше вільного ресурсу, ніж зараз. І тепер вони нарощують цей процес, але їм все одно недостатньо ресурсу, щоб взяти місто до 9 травня. Але вони намагатимуться. Однак за тактичною ситуацією і тими ресурсами, які є в російських окупаційних військ, реалізувати це завдання за поставленими термінами буде просто неможливо. Хоча, звичайно ж, вони докладатимуть усіх зусиль, що свідчить про значну інтенсифікацію наступальних дій саме в цій локації», — зауважив експерт.