$39.39 €42.33
menu closed
menu open
weather +13 Київ

Зеленський: Я в шоці від того, що відбулося після ударів Ірану по Ізраїлю

Зеленський: Я в шоці від того, що відбулося після ударів Ірану по Ізраїлю Зеленський зазначив, що був шокований тим, як спрацювали союзники під час повітряної атаки Ірану на Ізраїль
Фото: president.gov.ua

Незважаючи на те, що Ізраїль не є членом НАТО, союзники допомогли йому відбити повітряну атаку Ірану в ніч із 13-го на 14 квітня. Про це в інтерв'ю французькому журналісту-блогеру Г'юго Траверсу, яке опублікували на його YouTube-каналі 21 квітня, сказав президент України Володимир Зеленський.

"Якщо чесно, я, так між нами, у шоці від того, що відбулося після ударів Ірану по Ізраїлю. Я в шоці, як спрацювали союзники. Спочатку це була дуже позитивна реакція, – наголосив президент. – Я не бачив дуже серйозний і потужний документ між Францією й Ізраїлем, як, наприклад, між США й Ізраїлем. Або союзницький документ країн НАТО з Ізраїлем, такий потужний. Тобто ми просто побачили, як армії, пілоти і зброя кількох союзницьких держав знищили 99% всього того, що летіло на голову ізраїльтянам з Ірану. […] І чому я був у шоці, а саме тому: що не так із нами? Що не так з українцями?"

Контекст

13 квітня Іран запустив у бік Ізраїлю, за даними ЦАХАЛ, понад 300 дронів і ракет. Приблизно 99% цілей збили. У відбитті атаки безпосередньо брали участь США, Великобританія, Франція й, імовірно, Йорданія.

В Армії оборони Ізраїлю заявили, що із приблизно 170 запущених Іраном БПЛА жоден не перетнув кордону Ізраїлю. Їх перехопили винищувачі й система ППО Ізраїлю, а також ППО й авіація країн-союзників. Також ізраїльського кордону не перетнула жодна з понад 30 випущених Іраном крилатих ракет. Було перехоплено і майже 120 балістичних ракет, лише кілька зайшли в повітряний простір Ізраїлю й упали на авіабазу, завдавши незначної шкоди інфраструктурі.

Зеленський 15 квітня висловив переконання, що партнери могли б захистити Україну так само, як Ізраїль, який не є країною – членом НАТО. Крім того, Захід не реагував, коли ракети з РФ залітали в Польщу й Румунію, що свідчить про "подвійні стандарти", наголосив президент в інтерв'ю, опублікованому 20 квітня.

Високопосадовці Великобританії та США заявили, що не допомагатимуть Україні збивати дрони й ракети, як у випадку з Ізраїлем, через необхідність "уникнути ескалації в Європі" й тому, що "йдеться про різні конфлікти, інший повітряний простір, різні картини загроз".