$39.39 €42.33
menu closed
menu open
weather +17 Київ

Зеленський про мобілізацію: При всій повазі, але є різниця між 25-річним воїном і 50-річним. Це факт

Зеленський про мобілізацію: При всій повазі, але є різниця між 25-річним воїном і 50-річним. Це факт Молоде покоління орієнтується у технологіях набагато швидше, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Збройним силам України на заміну потрібні молоді бійці, і річ не лише у фізичній формі. Про це в інтерв'ю французькому журналісту-блогеру Г'юго Траверсу, яке опублікували на його YouTube-каналі 21 квітня, заявив президент України Володимир Зеленський.

"Є відповідні критерії і пріоритети щодо віку і фізичного стану бійців, яких потрібно тренувати і після цього вони відправляються на фронт. І цей запит є від військового командування. Показуючи конкретні цифри, які потрібні їм в українському війську, потрібно готувати бригади, які прийдуть на заміну тим бригадам, які вже два роки стоять на фронті", – розповів глава держави.

За словами Зеленського, щоб це була адекватна заміна, людям "потрібно тренуватися і бути у серйозному фізичному стані".

"При всій повазі до наших воїнів, але ми говоримо про те, що є різниця між 25-річним воїном і 50-річним воїном. І це факт. На різних напрямках різні виклики, різна війна і різні технології. Більш молоді люди сьогодні потрібні, тому що більш сучасна війна. Не тільки фізичний стан, але й люди, які орієнтуються в технологіях, що дуже важливо. Оператори дронів, технології, кіберзахист тощо", – зазначив президент.

Він додав, що "нове покоління орієнтується у технологіях набагато швидше".

"Вони це розуміють. І скажу відверто – вони все це самі своїми руками і створили. Їхній мозок. Мозок молоді. І тому це також одна із причин. Тобто ми, я підписав закон, який проголосував парламент України й усі ми це робили на запит воєнних. Там є аргументація всіх цих кроків", – наголосив Зеленський.

Президент зазначив, що військові, молодші за 30 років, можуть "дати технологічний прогрес" у війні проти країни-агресора Росії.

Контекст

Пропозицію знизити до 25 років граничний вік для призову в українську армію озвучило 4 травня 2023 року Міністерство оборони. Відомство пояснювало, що під час дії воєнного стану немає потреби, щоб громадяни перебували на військовому обліку до 27 років.

5 травня Кабінет Міністрів України підтримав відповідний законопроєкт на своєму засіданні.

9 травня законопроєкт №9281 про зниження граничного віку для призову в українську армію із 27 до 25 років зареєстрували у Верховній Раді. Нардепи проголосували його 30 травня.

Зеленський підписав документ на початку квітня.