$39.39 €42.33
menu closed
menu open
weather +19 Київ

Німеччина зірвала постачання Україні бронетехніки класу MRAP – Bild

Німеччина зірвала постачання Україні бронетехніки класу MRAP – Bild Україні вже передавали бронемашини класу MRAP
Фото: wikipedia.org

Законтрактованих постачань в Україну з Німеччини важких колісних бронемашин класу Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) станом на квітень так і не розпочали, хоча перші такі машини українські військові мали отримати ще в січні. Про це 22 квітня повідомило "Bild на русском", проаналізувавши документи.

Розслідувачі пишуть, що в контракті на загальну суму €315 млн прописано, що Німеччина профінансує й передасть Україні 400 MRAP із посиленим протимінним захистом. Їх має виготовити німецька компанія Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG).

У документах міністерства оборони ФРН, датованих вереснем 2023 року, до яких дістав доступ Bild, вказано, що MRAP мають доправити Збройним силам України партіями по 20 штук із січня до жовтня 2024 року, "проте жодних постачань досі так і не почали".

За інформацією німецьких розслідувачів, план на 2024 рік "скоротили спочатку до 200, а потім до 100 машин", а початок постачань перенесли із січня на травень або червень.

Журналісти вважають, що причиною ситуації, яка склалася, є те, що FFG тільки збирає MRAP у Німеччині, а комплектовання отримує зі Сполучених Штатів, і через це в німецької компанії виникли "обмеження ліцензії на експорт зі США до Німеччини".

Окрім того, пише Bild, у FFG виникли проблеми із сертифікацією протимінного захисту бронетехніки.

Bild не вказав моделі MRAP, яку збираються доправити в Україну. Однак на сайті бундесверу станом на 10 квітня зазначали, що Україні передали 50 MRAP моделі сімейства Dingo.

Контекст

Німеччина від початку війни у 2014 році надавала Україні фінансову допомогудопомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї в зони конфлікту й погодилася доправляти озброєння в Україну.

ЗСУ, зокрема, уже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, БМП Marderзенітні самохідні установки Gepardсистеми ППОРСЗВтанки Leopard, системи IRIS-T та інше необхідне озброєння й обладнання.

У березні 2023 року канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина наростить виробництво боєприпасів, а також потужності з ремонту зброї, щоб підтримати Україну в боротьбі із вторгненням Росії.

За даними уряду ФРН, у 2022 році Німеччина надала Україні озброєння на суму приблизно €2 млрд, у 2023-му – на €5,4 млрд. 2024 року Німеччина планує збільшити військову допомогу Україні до €8 млрд, повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на джерела.