Земельний податок – це один із податкових обов'язків, з яким стикаються власники земельних ділянок. Однак є низка винятків та особливостей, які важливо знати кожному, хто має земельну ділянку в Україні.

Власники земельних ділянок мають регулярно сплачувати земельний податок. Однак є категорії громадян, які звільняються від цього обов'язку.

Земля / фото: Pinterest
Земля / фото: Pinterest

До таких категорій відносяться:

  • люди з інвалідністю I та II групи,
  • батьки трьох і більше дітей віком до 18 років,
  • пенсіонери,
  • ветерани війни,
  • ті, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Ставка земельного податку залежить від категорії земельної ділянки. Наприклад:

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще
  • для земель загального користування ставка не перевищує 1% від їхньої нормативної грошової оцінки,
  • для сільськогосподарських угідь – від 0,3% до 1%, а лісових земель – трохи більше 0,1%.

Однак є й особливості для земельних ділянок, що розташовані поза населеними пунктами або у разі відсутності нормативної грошової оцінки.

Собачка / фото: Pinterest
Собачка / фото: Pinterest

Тут ставка може досягати до 5% від нормативної грошової оцінки площі ріллі по області.

Важливо відзначити, що земельний податок не нараховується та не сплачується за земельні ділянки на територіях активних бойових дій чи тимчасово окупованих територіях. Це правило застосовується як до фізичних осіб, так і до юридичних осіб та підприємців.

Податкове нарахування відбувається на основі даних Державного земельного кадастру та здійснюється індивідуально для кожного власника земельної ділянки податковими органами.

Важливо пам'ятати про всі ці нюанси, щоб правильно та своєчасно сплачувати земельний податок та уникнути можливих штрафів чи проблем із законом.

Раніше ми писали про те, що ціни досягнуть рекорду: земля подорожчає на 10-15%.

Крім того, Знай.ua повідомляв, закопайте на городі цей предмет - і матимете величезний урожай