Китай готується до поразки РФ, оцінюючи, які території він може загарбати. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Китай, хоч і не у всьому, але підтримував Кремль. Проте зараз у стосунках «союзників» виникла певна «прохолода».

Таку думку українському каналу висловив російський публіцист зі США Андрій Піонтковський, зазначивши, що це може бути передвісником більш серйозного конфлікту між Китаєм і Росією. До того ж в історії вже були подібні приклади.

Після візиту до Пекіна глава російського МЗС Сєргєя Лаврова, в Китаї вийшла низка публікації, в яких про Росію йдеться у зневажливому аспекті, а також в них розглядаються погані перспективи Москви у війні. 

«У відповідь на це російські пропагандисти випустили роздратовані та образливі в бік Китаю статті», – зауважив публіцист.

Що цікаво, на початку 1960-х років між Китаєм та Радянським Союзом виник конфлікт, який теж розпочався з публіцистичних статей, а закінчився прикордонним зіткненням на острові Даманський у 1969 році. тому не виключення, що це перші передвісники до військового конфлікту.

Крім того, Китай закриває фінансові потоки Росії, уважно ставиться до вторинних санкцій США щодо Москви.

Якщо Росія виявиться переможцем у війні, а США проявлять слабкість, Тайвань опиниться в руках китайців. Тайванці, ймовірно, самі віддадуть «ключі» від свого острова, розуміючи, що авторитет Сполучених Штатів зазнав дискредитації. У разі ж поразки Росії, велика територія – від Владивостока до Північного моря – яку китайці вважають своєю, може повернутися до них.

Будь-який варіант завершення війни буде вигідним для Китаю: він отримає або Тайвань, або територію Росії. Пекін, на думку публіциста, залишається в очікуванні, хто переможе в українській війні. Імовірно, китайці вважають, що Росія зазнає поразки.