Про це пишуть Українські новини.

При цьому, як повідомив політолог Андрій Золотарьов, рівень постачання продовольства впав до 45%, а в деяких частинах взагалі до 10%. Експерт розповів, чому так сталося.

“ДОТ уже давно не оновлює каталоги, тому реальні переплати встановити дуже складно, але загалом їх можна оцінити приблизно в суму 1,1 мільярда гривень. Додаємо несплачені штрафи та інші маніпуляції й отримуємо 2 мільярди”, – пояснює Золотарьов.

Він зазначив, що у лютому 2024 ДОТ оголосив 8 торгів на закупівлю комплектів продуктів харчування на 2 квартал вартістю 104,98 грн за одиницю. Одразу після цього суд скасував результати торгів, назвавши їх дискримінаційними.

У березні ДОТ оголосив новий тендер, але частина постачальників не прийшла на торги, а решту пропозицій відхилив сам ДОТ.

Популярні новини зараз
Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Після цього ДП уклало контракти на суму майже 11 млрд грн за прямими договорами без конкурсу. «Це саме те, за що антикорупціонери лаяли попереднє керівництво Міноборони», - нагадує Золотарьов.

“Ціна комплекту харчування зросла зі 104,98 до середнього значення 114, а в окремих випадках - майже 120 грн, унаслідок чого переплата склала майже 940 млн грн”, – додає експерт.

У березні ДОТ оголосив закупівлю продовольства і швидко уклав 4 контракти з ТОВ "ЧЕРКАСЬКИЙ М'ЯСКОКОМБІНАТ", при цьому ціни в цих контрактах різні: від 105 до 118 гривень. Але компанія фізично не була здатна виконати замовлення.

Тоді агентство Жумаділова замінило неспроможного постачальника на "КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5", але вже з ціною комплекту 118 грн. Різниця призвела до переплати 113 млн.

“ДОТ заплатив фірмі "КОНТРАКТ ПРОД РЕЗЕРВ 5" аванс у розмірі 30%, або 602 млн грн. "ЧЕРКАСЬКОМУ М'ЯСООКОМБІНАТУ" таких умов не пропонували”, – акцентує Золотарьов.

Також, за його словами, ДОТ прибрав з умов штрафні санкції у розмірі 20% вартості продовольства за несвоєчасну поставку, а передбачив тільки пеню в 0,1%.

Таким чином "ЧЕРКАСЬКИЙ М'ЯСОКОМБІНАТ", що не був спроможний виконати взяті на себе зобов'язання, не поніс покарання, а бюджет втратив понад 550 млн грн штрафу на одному договорі.

“Ось чому показник забезпечення військових продовольством упав до такого критичного рівня, що рятують тільки їхні власні зарплати та допомога волонтерів”, – підсумовує експерт.