Інформація, що Сили оборони залишили село Новомихайлівка у Донецькій області, розповсюджена окупантами, виявилася маніпуляцією. Командир 79 окремої десантно-штурмової Таврійської бригади, полковник Євген Шаматалюк, заявив, що війська не виходили з Новомихайлівки.

Полковник Шаматалюк підкреслив, що окупанти руйнують Новомихайлівку артилерією важкого калібру до повного знищення. Нагадаємо, за словами Рустема Умєрова, російські війська можуть використовувати руїни будинків для просування за допомогою бронетехніки.

На цей час населений пункт Новомихайлівка частково під нашим контролем, а інша частина, де знаходиться противник, перебуває під наш вогневим контролем, що важливо. Противник перебуває в Новомихайлівці – майже весь населений пункт. Десь відсотків 15 – 20 Новомихайлівки ще утримують підрозділи 79 бригади. Ми не збираємось рухатись нікуди, крім як вперед, – говорить Євген Шаматалюк.

Російські сили планували захопити Новомихайлівку спочатку у січні, потім у лютому, і, нарешті, до кінця березня. Однак жоден з цих термінів не був виконаний. Зараз на село наступають близько 10 військових частин, дві бригади та вісім полків.

«Тактика навали, «м’ясних» штурмів. Противник іде вперед, втрачає особовий склад, на його місце підганяють нових. Кожен день противник здійснює штурмові дії, понад десять штурмових дій щодня із застосуванням техніки та великої кількості особового складу», – розповів командир.

За словами Євгена Шаматалюка, там, де загарбникові бракує навченості, вони беруть кількістю. А ще використовують загороджувальні загони.

«КАБами б’ють щодня – хоч їх уже й менше, ніж місяць тому. Село вщент зруйноване, бо по ньому щодня з початку року гатили керованими авіабомбами. 79 бригада за пів року оборони Новомихайлівки знищила понад 300 одиниць техніки росіян – це приблизно три бригади та кілька тисяч особового складу противника.», — розповів командир 79 окремої десантно-штурмової Таврійської бригади.

Як відомо, завдяки розвідці, вогневому ураженню, інженерним загородженння, ефективній роботі підрозділів БпЛА, протитанковим засобам та постійному тренуванню особового складу — ЗСУ вдалось досягти значних успіхів.

Кожен населений пункт важливий, незалежно від місця знаходження. Кожен метр землі окроплений кров’ю наших військовослужбовців. Під час оборони Новомихайлівки люди 79 бригади проявили неймовірну стійкість, хоробрість. Противник був вражений тим, наскільки ми вгризлись в землю, – ділиться полковник.

Зауважимо, після захоплення Мар’їнки на захід від Донецька наприкінці минулого року армія Росії почала активно штурмувати Новомихайлівку, що лежить на кілька кілометрів на південь. Відтоді практично щодня Генштаб звітує про кілька десятків атак армії агресора там (командування називає це Новопавлівським напрямком), часто це – найгарячіша ділянка фронту за кількістю штурмів російських військ.

Новомихайлівка для ворога – це тільки сходинка до якоїсь більшої цілі. Після Новомихайлівки окупантам потрібно буде взяти Костянтинівку і таким чином вийти на дорогу Мар’їнка – Вугледар.

З допомогою цієї комунікаційної артерії вони зможуть нарощувати зусилля для того, щоб виходити у фланг і в тил тому угрупованню нашому, яке утримує Вугледар. Це одна дуже очевидна ціль, яку бачать українські військові.

І, звичайно, так само ворог не залишає спроб йти в подальшому на Курахове. Тому Вугледар та Курахове – це дві такі очевидні цілі, які, ми бачимо, ворог перед собою явно ставить і досягти яких намагається будь-яким способом.