Секретар РНБО Олександр Литвиненко заявив, що Росія готує напад відразу на декілька сусідніх країн, адже апетити Путіна не може задовольнити поразка в Україні. У своєму виступі він також розглянув можливість Росії повернутися до мирної економіки. Він не виключив такої можливості, але вказав на умову, за якої це може статися.

Цікаво, що Литвиненко вже раніше згадував Молдову та країни Балтії як потенційні об’єкти інтересу для Путіна. Він стверджує, що Росія активно обговорюватиме порушення прав російськомовного населення у Латвії та Естонії. При перемозі України, Москва може втратити свій вплив на Південний Кавказ і Центральну Азію.

На запитання журналістів, чи може Росія вийти зі стадії мобілізації та повернутися до мирної економіки, секретар РНБО відповів, що може. Але для цього «потрібна зміна керівництва, а отже і зміна режиму». Утім, Литвиненко зазначив: Кремль може воювати не тільки в Україні, а й в інших державах.

Вони дуже активно працюють над політичною – і не лише – підготовкою війни в Балтії. Вони досить активно працюють у Молдові. Ми бачимо останнім часом активізацію щодо Казахстану, – повідомив він.

За словами Литвиненка, важливо не те, чи зможе Росія зупинити свою військову машину, але чи захоче цього зробити. Він використав китайське прислів’я «Якщо ти їдеш на тигрові, то головне – не зупинятися» як аргумент у цьому контексті.

Інший представник сектору нацбезпеки, глава ГУР Кирило Буданов, вважає, що смерть Путіна нічого не змінить. За його словами, не варто чекати на швидкі зміни, адже росіяни стали жертвами своєї ж пропаганди.

«З різкими змінами в Росії не може різко змінитись їхнє ставлення до світу, їхнє світосприйняття», – сказав головний розвідник.

Буданов впевнений, що росіяни ще довго будуть сприймати українців як своїх ворогів, навіть у випадку, якщо Путіна вже не буде при владі. Він стверджує, що у них закорінена ненависть, яка не зникне швидко. Одночасно, за іншого режиму в Україні відкриється нове вікно можливостей.