Мічіо Каку, відомий американський фізик і популяризатор науки, говорить про квантову еру як наступний етап у розвитку людства. Це час, коли квантові комп'ютери будуть ключем до вирішення багатьох проблем, з якими стикається людство.

Цей 77-річний вчений не лише професор теоретичної фізики в Міському університеті Нью-Йорка, а й автор кількох книг, у яких він намагається зробити складні фізичні концепції зрозумілими для широкого загалу.

Мічіо Каку / фото: Yakaboo
Мічіо Каку / фото: Yakaboo

Про його теорії та ймовірності стало відомо завдяки інтерв'ю з ВВС.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося "Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

У своїй останній книзі "Квантова перевага: як квантова революція комп'ютерів змінить все" він розглядає, як квантові комп'ютери можуть допомогти у вирішенні глобальних проблем – від боротьби з хворобами до забезпечення продовольством населення Землі.

У його баченні майбутнього медицина та наука будуть тісно пов'язані з квантовою механікою

Ліки будуть створюватися на основі квантових принципів і навіть діагностика захворювань, таких як рак, буде можлива задовго до появи перших симптомів.

Ми зможемо аналізувати ДНК у реальному часі, що дозволить передбачати майбутні захворювання за десятиліття до їх виникнення. Таким чином, поняття "пухлина" та "рак" можуть піти в минуле, стануть застарілими та неактуальними.

Крапельниця, розчин / фото: Pixabay
Крапельниця, розчин / фото: Pixabay

У майбутньому інтернет перестане бути цифровим

Він стане квантовим, зливаючись з людським мозком у мережі під назвою "брейнет". Люди зможуть взаємодіяти один з одним та зі світом, просто думаючи про це, без необхідності у фізичних пристроях чи проводах.

Мічіо Каку також розповів про майбутні погрози, з якими зіткнеться людство, та закликав до обережності.

По-перше, він каже, що наша технологічна ера несе у собі ризики. Сьогоднішніми тривогами є можливість ядерної війни, біологічна зброя та глобальне потепління.

Але, за словами Кака, варто додати ще одну загрозу – штучний інтелект.

Інтернет, МТС
Інтернет, МТС

Він розглядає дві основні категорії загроз від ІІ:

  • конкретні ризики, такі як дрони, здатні автоматично вбивати,
  • і потенційні ризики, коли ІІ стане настільки розвиненим, що його інтелект зрівняється з людським.

На думку вченого, дрони, обладнані технологією розпізнавання осіб, можуть стати небезпечними у найближчі роки. Вони зможуть ідентифікувати та вбивати людей, що може призвести до збільшення числа автоматичних вбивств під час воєнних конфліктів.

Довгостроковою загрозою стане розвиток штучного інтелекту, який, можливо, зрівняється з людським інтелектом. У такому разі ІІ може розвивати власні думки та цілі, які можуть бути несумісні з інтересами людства.

Дрон / фото: Pixabay
Дрон / фото: Pixabay

Яку пропонує впровадити в ІІ механізми контролю, щоб запобігти потенційним загрозам.

Тим не менш, Каку вірить у можливості квантових комп'ютерів у вирішенні глобальних проблем, таких як хвороби та екологічні катастрофи. Вони можуть створювати нові ліки, вирішувати енергетичні проблеми та підвищувати добробут суспільства.

"Але є одна річ, яка зараз квантовим комп'ютерам не по зубах: викорінення таких людських слабкостей, як бажання вести війну або заздрість", – говорить він.