США майже готові остаточно затвердити пакет допомоги Україні на суму 61 мільярда доларів, і тепер нації потрібен новий стратегічний план у війні. За інформацією Bloomberg, рік тому відповідь на питання про характер цього плану була проста: Україна мала повернути всі території, що були окуповані Росією, і завдати їй повної поразки. Але зараз це вже неможливо, наголошує видання.

«Перерва в наданні американської військової допомоги Україні вже обернулася втратами життів, землі та військової ініціативи, які буде важко відновити. Зараз необхідна нова, досяжна і послідовна стратегія припинення війни, кінцевою метою якої є врегулювання», — вважає Bloomberg.

У той же час переговори щодо вирішення конфлікту повинні відбутися у той момент, коли Кремль усвідомить, що продовження конфлікту не приносить йому жодних вигод, і коли Україна вже розробить засоби стримування будь-якого подальшого відновлення бойових дій.

Головне завдання — негайно доставити на передову необхідні артилерійські снаряди, щоб стабілізувати оборонні лінії України. Після цього Збройні Сили України мають зосередитися на обороні, завдаючи втрат російським військам і техніці, а також одночасно мобілізувати робочу силу, необхідну для відновлення та відпочинку виснажених підрозділів на передовій.

«Відсутність будь-яких великих спроб контрнаступу у 2024 році має стати частиною теорії перемоги Києва, а не свідченням того, що Україна не може перемогти. Тому що до наступного року, якщо все піде добре, вона зможе використати цей час для перегрупування, поповнення особового складу, засобів ППО і далекобійної артилерії, а також прийняти на борт F-16 та іншу високотехнологічну техніку, яка знадобиться їй для створення надійного, довгострокового стримування майбутнього нападу. Для Росії ж продовження вторгнення буде дедалі болючішим і важковиправданим», — підкреслює Bloomberg.

Також варто зауважити, що окупаційні війська Росії задумали широкомасштабне проникнення вглиб українських позицій на північний захід від Авдіївки, що розташована у Донецькій області.

За повідомленням Інституту вивчення війни, окупанти сконцентрували великі військові сили, розміром з дивізію, на лінії Бердичі — Новокалинове на північний захід від Авдіївки. Ці сили включають переважно чотири бригади з Центрального військового округу Збройних сил Росії.

За думкою експертів, російські війська мають три основні цілі, які доповнюють одна одну:

1. Просування на захід від населеного пункту Бердичі.
2. Просування в бік селища Очеретине.
3. Просування від Очеретиного далі на захід уздовж дороги О0544 (Керамік-Мирноград).
4. Просування на північ у напрямку селища Новокалинове.

Аналітики зауважують, що всі ці стратегічні плани націлені на досягнення адміністративного кордону Донецької області шляхом виходу до міста Покровськ.

«Російські наступальні операції в цих трьох районах на північ і північний захід від Авдіївки досягли успіху у створенні трьох невеликих виступів уздовж лінії фронту довжиною близько семи кілометрів, але кожен із цих трьох виступів наразі є занадто вузьким ізольовано, щоб служити значущими стартовими точками для подальших дій. Склад сил, щільність і загальна геометрія поля бою в цьому районі свідчать про те, що російські війська наразі сподіваються об’єднати натиски з усіх трьох виступів для створення ширшого прориву вздовж лінії Бердичі-Новокалинове, використовуючи переважно сили ЦМД», — додали в ISW.

Однак Російській Федерації не вистачає часу на підготовку, оскільки найближчим часом арсенал Збройних Сил України поповниться військовою допомогою з країн Європи та США. Зокрема, перші поставки артилерійських боєприпасів за ініціативою Чехії до України очікуються до кінця травня — початку червня.

Але згідно з прогнозами аналітиків, протягом наступних тижнів війська Російської Федерації продовжать здобувати тактичні перемоги вздовж лінії від Бердичі до Новокалинового та інших районах театру бойових дій, очікуючи прибуття західної допомоги.