Город для лінивих: 6 способів полегшити роботу на дачі

Город для лінивих: 6 способів полегшити роботу на дачі

Інструменти

Багато сил та часу відбирає підготовка ґрунту до посадки, а також прополювання. Боротися з бур’янами найкраще сапкою або мотикою. Ці інструменти не такі важкі, як, наприклад, лопата. Також рекомендується припинити обкопувати дерева у саду. Користі від цього ніякої, а от пошкодити дрібне коріння легко.

Боротьба з бур’янами

Перед тим, як починати облаштовувати ділянку, потрібно поборотися з бур’янами. Їх потрібно видаляти разом із корінням. А щоб докласти до цієї справи мінімум зусиль, бур’яни добре обробити гербіцидами. Вони проникають усередину рослини та знищують її. Потім бур’яни можна видалити вручну. А висаджувати культури можна вже за тиждень після обробки гербіцидом. За цей час земля встигне відновитися.

Полив

Щоб менше поливати рослини та рідше боротися з бур’янами, агрономи рекомендують мульчування. Воно допомагає зберігати в землі вологу та не дає бур’янам прорости. Як мульчу можна використовувати торф, скошену траву, кору, тріски.

Якщо ж полив все ж таки необхідний, то краще поливати рослину не поверх землі, а зробити поруч ямку і залити воду вже туди. Так рідина точно просочить корінь, а не просто утворює шар на поверхні ґрунту.

Низькорослі рослини

Високі дерева важко обприскувати, а щоб обрізати гілки доводиться брати драбину. Краще замінити їх на низькорослі. Якщо вони дають менше врожаю, можна посадити більше дерев. Але стільки сил вдасться зберегти при збиранні фруктів.

Багаторічники

Навіщо щорічно висаджувати в саду рослини, якщо їх можна замінити багаторічниками. Їх достатньо разів посадити і вони радуватимуть очі не одне десятиліття. До того ж, за багатьма кольорами не потрібний частий догляд. Це, наприклад, сцили, крокуси, півонії, галантуси. З рослин, що можна вживати в їжу, підходить топінамбур, фізаліс, шнітт-цибуля.

Взаємодопомога

Деякі рослини впливають одна на одну. Цим можна скористатися під час посадки. Наприклад, бобові збагачують ґрунт азотом і це робить землю більш родючою. Тому не варто боятися садити квасолю, горох, люпин. До того ж, їхній запах відганяє шкідників.

You cannot copy content of this page