Морські піхотинці 35-ї бригади імені контр-адмірала Михайла Остроградського встановили прапор України на водонапірній вежі у селі Козачі Лагері на лівобережжі Херсонщини. Відеозапис, на якому жовто-блакитний стяг майорить над українським селом, опублікований у соцмережах.

«Хлопці з 35-ої бригади морської піхоти вручну встановили прапор на водонапірній башті в н.п. Козачі Лагері на лівому березі Херсонщини» – йдеться у коментарі до запису.

Варто зазначити, що на онлайн-мапі бойових дій DeepState Козачі Лагері мають статус окупованого населеного пункту.

Російські окупаційні війська діють без якоїсь єдиної тактики й стратегії ведення бойових дій, яка б охоплювала всю лінію зіткнень. Це також стосується й Херсонського напрямку, окупанти безупину штурмують плацдарми ЗСУ, однак все без результатно для ворога, але результативно для українських бійців, які підіймають прапори та повертають території. Про це в ефірі українського телеканалу розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Кожна окремо взята локація виключно залежить від того, як складається у окупантів ситуація з проривом тієї чи іншої лінії оборони, заняттям того чи іншого рубежу, чи можуть вони використовувати авіацію в достатній кількості в тій локації або ж ні”, — сказав він.

За словами військово-політичного оглядача, у росіян є різниця між групами військ за кількістю особового складу та за кількістю техніки.

“Наприклад, група військ “Юг”, яка вважається однією з найбільш боєздатних на сьогодні, не володіє тією кількістю танків, яку має група військ “Запад”. У групі військ “Запад” найбільша кількість танків, тоді як найбільша кількість особового складу — у групі військ “Днепр”. Тобто дуже неоднорідно та неоднозначно розподілений ресурс, а внаслідок чого й по-різному виконуються ті чи інші тактики, штурмові дії… Тобто в принципі неоднорідність складу самих російських окупаційних військ призводить до неоднорідності застосування тих чи інших тактичних прийомів, відповідно, з усіма наслідками в рамках ведення бойових дій”, — сказав Коваленко.

Також було зауважено, що Росія вживає комплексні заходи на лінії фронту не лише для ведення бойових дій, а й для тероризування цивільного населення. Ці дії спостерігаються не лише вздовж фронтової лінії, але й у прикордонних містах та селах, що знаходяться біля кордону з РФ.

“Паралельно використовують інформаційно-психологічні спецоперації, вкидання, різного роду інтеграцію наративів дестабілізуючих, покликаних активізувати ситуацію в країні тощо. Тобто буде якийсь певний піковий момент, звичайно ж, коли буде на повну працювати абсолютно вся пропагандистська машина. І це може бути десь у період із травня до червня. Цілком можливо, вона буде робити акценти для того, щоб сіяти паніку серед українців, для того, щоб намагатися підвищити градус недовіри до чинної влади, до місцевої влади, до державної влади, і для того, щоб розповсюджувати різного роду дискредитуючі або деморалізуючі вкидання проти Сил оборони України. Вони цим займалися, займаються та будуть займатися”, — зазначив Коваленко.

Водночас він підкреслив, що зараз Росія відчуває, що закривається її вікно можливостей, яке з’явилося в жовтні минулого року.

“І за цей період вони не змогли досягти якихось реальних, серйозних, скажімо так, успіхів. Вони захопили Авдіївку, вони захопили кілька прилеглих сіл, але вони не виконали завдання максимум: вони не змогли вийти на межі Донецької області, вони не змогли захопити Слов’янсько-Краматорську агломерацію. І поки у них буде ще ця можливість, ресурс, вони будуть каталізувати ці дії. Але знову-таки, тому травень та червень можуть бути найбільш каталізованими в питаннях агресивних дій як у зоні бойових дій, так і на інформаційній та навіть політичній арені, і економічній, і інших”, — прогнозує Коваленко.

Військово-політичний аналітик висловлює думку, що російській стороні, в кінцевому рахунку, буде необхідна якась форма оперативної паузи. Однак це не означає, що вони відмовляться від розповсюдження своїх наративів та проведення інформаційно-психологічних операцій.