Повідомляється, що українські війська відновили свої позиції на південь від села Іванівське в Донецькій області, повідомляє DeepState.

«Бійці 92-ї ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка зачистили та зайняли позиції московитів південіше від н.п. Іванівське», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Збройні Сили використовують будь-яку можливість для просування та звільнення території. DeepState підкреслює, що захоплені позиції мають вагоме значення з тактичної точки зору, оскільки вони контролюють лівий фланг наступаючих окупантів в районі Іванівського.

Водночас зазначається, що ворог просунувся у Новобахмутівку, також окупанти просунулися у Очеретиному.

ЗСУ на даному етапі почали активно просуватись вперед, не виключення, що з наданням допомоги від США, звільнення окупованих територій почнеться значно швидше, а російський наступ, який припадає на травень-червень буде зірваний, однак не варто забувати що поки не прийшла допомога, то окупанти будуть користуватись можливістю, щоб ще більше наступати.

Водночас, військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко в ефірі українському телеканалу розповів, що вся тактика російських військ побудована на нестачі техніки та снарядів в України. Він вважає, що армія РФ намагатиметься тримати такий високий темп наступу ще певний час, оскільки спробує за той період, поки Україна отримає підтримку США, захопити якнайбільше території та просунутися.

“Для них це дуже важливо, оскільки вони чудово розуміють, що після того, як ми почнемо отримувати регулярну допомогу від США, то і наші можливості щодо утримання лінії зіткнення і підвищення ефективності оборонних дій значно покращиться. Відповідно, і їхні наступальні дії будуть уже не стільки мати хоч якийсь ефект”, — пояснив Коваленко.

Оглядач звернув увагу, що після інавгурації Путіна в Росії очікується мобілізація.

“Росіяни намагатимуться ще якийсь час компенсувати свої втрати виключно за рахунок мобілізованих після закінчення термінів. Середній період після мобілізації в зону бойових дій може бути два-три тижні. Тобто російські окупанти матимуть певний людський ресурс уже фактично на початок червня, і вони намагатимуться ним також тиснути. Але на той момент, у принципі, ми вже повинні будемо отримувати в певній кількості підтримку від США і таким чином нівелювати їхню перевагу в людському ресурсі, особливо недосвідченому та не до кінця оснащеному, оскільки кожен підрозділ повинен мати штатну комплектацію для того, щоб виконувати якісно бойові завдання в такому режимі, у якому це відбуватиметься”, — упевнений він.

За його словами, російські окупаційні війська почали наступальні дії з жовтня 2023 року.

“Саме тоді, коли виникли перші проблеми з виділенням допомоги Україні законопроєктом фінансової підтримки Україні, Ізраїлю і Тайваню. Тобто росіяни почали активні наступальні дії, особливо на Авдіївку, саме тоді, коли почалися проблеми з наданням допомоги від США Україні. Це не просто збіг. Вони саме на це і розраховували. І вся їхня тактика нинішня побудована виключно з розрахунку того, що у нас буде дефіцит боєприпасів, що у нас буде дефіцит техніки, дефіцит засобів протиповітряної оборони”, — зазначив Коваленко.

Було зазначено, що російська армія використовує нестачу техніки та боєприпасів в Україні, щоб максимально виконати певні бойові завдання.

“Звичайно, з урахуванням того, що в них усе пішло з 20 квітня не за планом, вони будуть змушені змінювати певним чином свою тактику. Але кардинально змінити, особливо якісний показник, вони не зможуть. Вони лише частково зможуть розв’язати ситуативні питання, наприклад, з комплектуванням підрозділів, з відновленням втрат підрозділів, запустивши маховик мобілізації. Але загалом у тактичному і стратегічному планах вони якихось серйозних впливів або ухвалення рішення в зоні бойових дій не зможуть дозволити собі”, — підсумував військово-політичний оглядач.