Рішенням правління Національного Банку України, починаючи з 15 березня 2024 року, облікова ставка була знижена на 0,5 процентних пунктів до 14,5%. У контексті поточної інфляції в 4,3%, таке рішення здається виправданим та передбачуваним.

Розмір облікової ставки має прямий вплив на розвиток банківського кредитування, оскільки вона визначає поточну ціну національної валюти та вартість фінансових ресурсів, залучених для кредитування. Таким чином, зниження облікової ставки сприятиме покращенню умов для позичальників.

Проте основним орієнтиром ринку є ставка за депозитними сертифікатами Національного банку України, яка становить 17,5%. З цією ставкою банки не схильні кредитувати реальний сектор за менш високі проценти, оскільки вони можуть без ризику, дотримання комплаєнсу та оцінки застав позичати гроші Нацбанку.

У березні 2024 року вартість кредитних ресурсів знизилася до 20% річних з 20,5% у лютому. Водночас, процентні ставки за новими депозитами знизилися з 9,1% до 8,4% річних.

У першому кварталі 2024 року кількість виданих цільових кредитів для малого та середнього бізнесу збільшилася вдвічі порівняно з тим же періодом минулого року. На початку 2024 року найбільший попит спостерігався на кредити на придбання авто для бізнесу (понад 40% всіх кредитів), придбання комерційної техніки (близько 30% від усіх кредитів) та виробничого обладнання (25%). Більшість кредитів (90%) видана за спільними програмами з виробниками та постачальниками обладнання.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Переважна більшість кредитів (понад 95%) надається на термін від 3 до 5 років, з середньою сумою запиту в 1,2 млн грн.