Ситуація з електроенергією в Україні стає все більш напруженою. Олександр Харченко, директор українського центру дослідження енергетики, попереджає про можливі відключення світла на 4–6 годин на добу, як улітку, так і взимку.

Причиною цього стало серйозне пошкодження об'єктів енергетики в країні.

Україна втратила значну частину своєї генерації – близько 7 ГВт, а багато підстанцій та електромереж перебувають у поганому стані.

"Тому я в цьому питанні не оптиміст. Україна навряд чи пройде піки споживання у липні-серпні та взимку без обмежень", – каже Олександр.

ринокку електроенергії
ринок електроенергії

Популярні новини зараз
Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Однак не все так погано. Постачання обладнання для відновлення підстанцій та мереж уже йдуть, і скоро ми можемо побачити їх відновлення. З генерацією складніше – відновлювати генератори та турбіни довше та складніше, ніж опалювальні котли.

Незважаючи на російські удари по українських ТЕЦ, Харченко стверджує, що проблем із опаленням узимку бути не повинно. В Україні система опалення децентралізованіша, і, як правило, ближче до споживача. У Києві, наприклад, окрім великих ТЕЦ, працює понад 200 малих та середніх котелень.

Однак Олексій Оржель, колишній міністр енергетики та захисту довкілля, висловив побоювання щодо централізованого опалення.

Опалення, фото: poglyad.tv
Опалення, фото: poglyad.tv

Він стверджує, що російські удари переважно спрямовані на ТЕЦ, і є ризик, що з приходом холодів може не вистачити тепла для централізованого опалення.

Однак, якщо воно працюватиме, то, як сказав Оржель, "воно працюватиме, щоб не замерзли теплоносії".

Тож, здається, українцям варто бути готовими до потенційних відключень світла та обмежень в енергоспоживання, але, на щастя, проблем із опаленням узимку, схоже, уникнути не вийде.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Вам варто дізнатися, що отримають не всі: в Україні визначились із продовженням субсидій на світло, газ, воду та тепло