Українські Збройні сили України, керуючись декількома бригадами військових, змогли просунутися фактично без опору в Серебрянському лісі та повернути під контроль України частину територій.

Про це в інтерв’ю для одного з інформаційних видань розповів командувач Нацгвардії України, бригадний генерал Олександр Півненко.

Генерал пояснив про «віртуозність командирів» українських військ, наводячи приклади успіхів у районі Серебрянського лісу.

«Росіяни на добу не могли зрозуміти, чому ми з’явилися там, де нас не було. Підготовка проводилася максимально таємно, відвернули їхню увагу. Три бригади пройшли вперед. Опору не було. Повернули частину території. Полонені росіяни не встигли зрозуміти, що сталося», — розповів він і наголосив, що це – «віртуозність командирів».

Також Олександр Півненко відзначив, що у Національній гвардії України діє батальйонно-тактична група, що складається з певних підрозділів бригад оперативного призначення та успішно відбиває ворожі атаки.

«Вона добре себе проявляє на одному з напрямків, успішно відбиває всі наступи супротивника. Мало того, ще й відвойовує у супротивника певні території», — розповів він.

Варто зазначити, що учора 22 квітня 92-й окремій штурмовій бригаді вдалося покращити своє положення і «видавити» з декількох позицій противника. Там висміяли спроби РФ виконати забаганки Путіна захопити Часів Яр до 9 травня й розповіли, що в бій у росіян йдуть навіть військові кухарі.

Про це повідомив командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів «Ахіллес» Юрій Федоренко в ефірі телемарафону. Він уточнив, що цими днями ворог атакує Богданівку, Іванівське, намагаючись взяти місто в лещата і рухається на Часів Яр.

«Паралельно противник проводить штурмові дії в районі Кліщіївки, Андріївки. За минулу добу жодних тактичних успіхів на полі бою не мав. Більше того, вчора, за рахунок об’єднаної роботи, зокрема, 92-ї окремій штурмовій бригаді вдалося покращити своє положення і «видавити» з декількох позицій противника. Це дуже важливо, коли розвідувальні, ударні засоби синхронізовані зі штурмовими підрозділами. Вдалося спочатку нанести ураження по противнику, знищивши його, деякі окупанти були поранені, а потім наші піхотинці допрацювали, забрали ці позиції і надійно закріпилися. На поточний момент вони утримуються», — наголосив Федоренко.

За його словами, після того, як противник в останніх штурмах втратив близько 70% броньованої техніки, зараз він її менше використовує. Замість цього, окупанти застосовують автомобілі типу багі для оперативного підвезення особового складу. Також вдалися до крайнощів: залучили до процесу двоколісні мотоцикли, намагаючись використати їх високу маневренність для підвозу особового складу до передових позицій.

«Я думаю, що далі піде кіннота», — пожартував він.

Федоренко повідомив, що за розвідданими, в деяких підрозділах ворога в бій ідуть кухарі і ті, хто займається тиловим забезпеченням. Іншими словами, противник максимально використовує свій людський ресурс, щоб просуватися вперед.

Біля Часового Яру вороги постійно здійснюють наступні ударно-штурмові операції.

«Противник накопичився, перегрупувався, йде масований артобстріл, тобто артилерійські дуелі тривають постійно і обстріл наших позицій постійний», — додав Федоренко.

Федоренко сказав, що попри все Збройні сили Ураїни тримають ці позиції і будуть продовжувати робити це далі.