«Нептун» став фаворитною ракетою України для нейтралізації Чорноморського флоту Росії. Випуск цих ракет зростає, виходячи зі заводської лінії.

Згідно з матеріалом Forbes, стик «Нептуна» з російськими суднами закінчувався фатально для ворожого флоту. Останнім часом жертвою української ракети став унікальний корабель «Комуна».

Рятувальний корабель ВМС Росії «Комуна» спущений на воду в 1913 році і успішно служив у трьох флотах — російському імператорському, радянському та сучасному російському. Судно пережило дві світові війни.

Проте, минулого тижня «Комуна» потрапив під удар «Нептуна». Інцидент стався, коли корабель знаходився на якорі в Севастополі.

Здається, «Комуні» пощастило уникнути серйозних ушкоджень. Знімки з супутника після атаки не показують очевидних зовнішніх пошкоджень. Якщо відбулися пошкодження, то це, ймовірно, внутрішні.

«Російські моряки не можуть бути впевнені в безпеці навіть з таким старим судном, як ‘Комуна’. Під час минулого вікенду українці, ймовірно, використали нові ракети ‘Нептун’. І багато інших таких ракет готуються до випуску», — зазначає видання.

Українські ракети, безпілотники та команди вже декілька разів наносили удари по Чорноморському флоту, ушкоджуючи або знищуючи десятки кораблів і авіабаз, а також протиповітряні системи та командні пункти.

Зазвичай українці атакують ракетами «Нептун», новою версією радянської ракети Х-35, яку колись створила українська промисловість для радянського флоту.

Перший «Нептун» був прототипом під час вторгнення Росії в лютому 2022 року. Перша батарея «Нептун», що складалася з шести пускових установок на вантажівці, командної машини та 48 ракет, здійснила свій перший запуск у квітні 2022 року, затопивши флагман Чорноморського флоту «Москва».

З потопленням «Москви» українці довели, що «Нептун» з його ракетним прискорювачем, турбовентиляторним двигуном, радіолокаційною системою самонаведенням і потужною боєголовкою працює ефективно.

Корпус ракети містив достатньо палива для польоту на 190 км, що було достатньо для досягнення цілі, оскільки «Москва» була всього за 96 км від українського узбережжя.