Розмови про можливу спробу російських окупантів захопити Харків тривають. Командувач Національної гвардії Олександр Півненко пояснив, чому це може бути важко для противника. Згідно з його словами, навіть якщо російські війська мають намір розпочати масштабний наступ, який охопить і Харків, їм буде важко досягти успіху. Це через те, що захоплення великого міста на сході вимагає багатьох років бойових дій.

Крім того, противник здатний діяти лише класично, штурмуючи кілька відволікаючих напрямків і ще один, який буде основним. Для самого Харкова це загрожує постійними обстрілами, адже ЗС РФ мають намір знищити об’єкти критичної та цивільної інфраструктури.

«Щоб захопити Харків, їм треба воювати роки. Згадайте, скільки трималися Бахмут і Авдіївка. Росіянам легше поміняти керівництво РФ і відмовитися від своїх планів, ніж взяти місто, поклавши ще тисячі своїх солдатів», — заявив Олександр Півненко.

Було зазначено, що росіяни не потребують паузи на фронті, оскільки у них триває повномасштабна мобілізація. Кожен місяць їхні війська поповнюються на 30 тисяч осіб. Це означає, що вони практично не відчувають втрати в людському ресурсі та техніці.

«Нам потрібно подвоїти їхні втрати. Якби ми протягом півроку їх подвоювали або потроювали, до кінця року мали б певний результат», — продовжив Олександр Півненко.

Тим часом у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) йдеться, що Кремль проводить інформаційну операцію одночасно з повітряними атаками на Харків, щоб «переконати українців тікати» з міста перед ймовірним наступом на цьому напрямку.

Дослідники прокоментували удар РФ по телевежі в обласному центрі, зауваживши, що російські «воєнкори» намагалися виправдати цей удар, стверджуючи, що на вежі розміщені невстановлені засоби протиповітряної оборони та координаційного обладнання. Вони також зазначили, що російські війська вже раніше намагалися атакувати телевежу в Харкові, а також інші вежі в Сумах і Чернігові кілька разів, включаючи березень 2022 року.

«Кремль, можливо, намагається нагадати про удар по телевежі у Києві в березні 2022 року та перші тижні вторгнення Росії в Україну, щоб створити паніку серед українців під час ще одного складного моменту війни», – йдеться в звіті.

Аналітики вважають, що кремлівська пропаганда намагається використати занепокоєння щодо можливого майбутнього наступу Росії на Харків для того, щоб «створити перебільшену паніку серед українців».

«ISW оцінює, що ймовірність успішного наземного наступу Росії проти Харкова є дуже низькою, якщо Україна швидко отримає нову військову допомогу США», – вважають в установі.

Інститут посилається на попередження української влади щодо спроб Росії посіяти паніку серед цивільного населення Харкова, а також на заяви російських пропагандистів про нібито неминуче знищення та захоплення міста.

Водночас дослідники висловлюють свої попередні оцінки, за якими такий наступ був би «надзвичайно амбітним заходом», що створить значні виклики для російських військ.

«Російське військове командування може спробувати знищити Харків за допомогою повітряних, ракетних і дронових ударів і спровокувати масштабне внутрішнє переміщення українських цивільних, якщо російські військові вирішать, що вони не можуть успішно захопити місто наземними операціями. Продовження своєчасної військової допомоги США та Заходу, зокрема надання систем протиповітряної оборони та ракет, буде мати вирішальне значення для захисту Україною міста Харкова», – заявляє ISW.