$39.39 €42.33
menu closed
menu open
weather +13 Київ

Артилерія, далекобійна зброя, ATACMS. Зеленський розповів, що має входити в пакет допомоги США Україні

Артилерія, далекобійна зброя, ATACMS. Зеленський розповів, що має входити в пакет допомоги США Україні Україні потрібна далекобійна зброя, наголосив Зеленський
Фото: lockheedmartin.com

Президент України Володимир Зеленський 21 квітня розповів про те, чим важливо наповнити схвалений напередодні Конгресом США пакет допомоги, в інтерв'ю для NBC News, яке опублікував Офіс президента.

Для відсічі російським окупантам Україні потрібна дефіцитна зброя, зазначив президент. Він наголосив, що важливо, щоб допомога не була "розмазана на дрібниці".

"Це й артилерія, і стратегічна далекобійна зброя, ATACMS – це все важливо, щоб не втрачати людей на фронті. Тому що ми їх втрачаємо через те, що в нас немає відповідної далекобійної зброї. Тому вона, а також протиповітряна оборона, яка так важлива, безумовно, сьогодні – це пріоритет", – сказав він.

За словами президента, зараз Україна чекає на позитивне рішення Сенату і сподівається, що зможе одержати допомогу без затримок. Він підкреслив, що важливо це довести до фінальної точки.

"Ми пів року чекали. Але не просто сиділи, ми всі боролися разом. Я хочу подякувати всій нашій команді й усій команді у Сполучених Штатах Америки, які робили все, щоб ми отримали позитивне рішення. Сьогодні воно нам 100-відсотково дуже сильно допоможе. Я вважаю, що ця підтримка реально посилить Україну і Збройні сили", – сказав президент.

Він подякував владі й народу США за підтримку.

Контекст

Законопроєкт H.R. 8035,  який передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні, 20 квітня підтримало 311 конгресменів (210 демократів і 101 республіканець). Байден закликав Сенат США швидко передати йому на підпис документ, щоб він набув чинності.

Лідер більшості в Сенаті (Демократична партія) Чак Шумер повідомив, що пакет законопроєктів про іноземну допомогу, зокрема Україні, верхня палата Конгресу США розгляне 23 квітня.

Глава комітету із розвідки Сенату США демократ Марк Ворнер 21 квітня заявив, що пакет допомоги, до якого входитимуть ATACMS, можуть скерувати вже наступного тижня.