$39.39 €42.33
menu closed
menu open
weather +9 Київ

Трамп програв у питанні України і може програти вибори президента США – The Atlantic

Трамп програв у питанні України і може програти вибори президента США – The Atlantic Трамп може програти вибори, пишуть ЗМІ
Фото: EPA

Експрезидент США Дональд Трамп поступово втрачає вплив на Республіканську партію. Про це свідчить ухвалення пакету допомоги для України в Палаті представників США, пише 20 квітня The Atlantic.

Видання зазначає, що є ймовірність програшу Трампа на майбутніх президентських виборах.

Трамп домінував у Республіканській партії дев'ять років, нагадує The Atlantic. Ставлення до нього було різним, але він "виграв усі значні бої", йдеться у статті. Спроби замінити його на інших лідерів зазнали невдачі.

Проте партія Трампа в підсумку повстала проти нього через одне з найважливіших для нього питань – підтримку країни-агресора РФ проти України, пише видання. Хоча раніше однопартійці слідували бажанням Трампа, зрештою в лавах республіканців стався розкол, який закінчився ухваленням пакету допомоги для України.

Після цього Трамп дещо змінив риторику. Зокрема, він написав у своїй соцмережі Truth Social, що не тільки для Європи, а і для США є важливим виживання України.

The Atlantic зазначає, що "тріщини" в положенні Трампа стають дедалі помітнішими. Зокрема, його збір коштів сильно відстає від збору Байдена, частково тому, що він витрачає пожертвування на юридичний захист та інші особисті потреби.

Крім того, проблеми США, на які вказував Трамп як на доказ провалу нинішньої адміністрації президента, почали зменшуватися: знизилася інфляція і злочинність, розв'язують імміграційну проблему, а спроба Трампа роздмухати скандали з Байденом обернулася провалом, пише The Atlantic. На нього самого чекають суди за низкою кримінальних обвинувачень, включно із серйозними (зокрема, спроба "скасувати" результати виборів 2020 року).

"Україна виграла, Трамп програв", – резюмує видання.

Контекст

Трамп обіймав посаду президента США із 2017-го до 2021 року. Він планує балотуватися на наступних виборах президента, які відбудуться в листопаді 2024 року.

У травні 2022 року він критикував виділення $40 млрд допомоги Україні, а в лютому 2024-го закликав республіканців саботувати угоду про двопартійний законопроєкт, який передбачав надання допомоги Україні (президент США Джо Байден подав до Конгресу запит на додаткове фінансування ще восени минулого року, його досі не ухвалили).

Крім того, Трамп заявляв, що може закінчити розв'язану Росією війну проти України протягом доби, висловлював думку, що Україні, ймовірно, "доведеться віддати частину території" країні-агресору Росії для цього, і казав, що міг би" домовитися з Росією і запобігти війні ціною окупації частини України.

Кілька місяців республіканці й демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроєкту щодо допомоги Україні. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців Трамп, який вважає, що США потрібен окремий законопроєкт про кордони й імміграцію і його не мають прив'язувати до іноземної допомоги. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той погрожував республіканцям і намагався їх залякати.